This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/NR7825/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:NR7825
rdf:type
n16:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=NR7825
dcterms:description
Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny. Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20 nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu. The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixture of yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.
dcterms:title
Determination of glycaemic index of selected foods by healthy persons, type 1 diabetics, type 2 diabetics. Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.
skos:notation
NR7825
n3:aktivita
n4:NR
n3:celkovaStatniPodpora
n17:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n17:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2007-08-08+02:00
n3:druhSouteze
n11:VS
n3:duvernostUdaju
n8:S
n3:fazeProjektu
n21:2436975
n3:hlavniObor
n9:FB
n3:hodnoceniProjektu
n20:V
n3:kategorie
n19:NV
n3:klicovaSlova
Glycaemic index; diabetes mellitus; healthy nutrition; diabetic diet; Glycaemia; lipoprotenemia; CGMS; insulin pump
n3:partnetrHlavni
n13:orjk%3A15110
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n3:pocetPrijemcu
1
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
19
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
19
n3:rokUkonceniPodpory
n12:2006
n3:rokZahajeniPodpory
n12:2004
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n12:2006
n3:sberDatUdajeProjZameru
n12:2007
n3:soutez
n10:SMZ02004NR
n3:statusZobrazovaneFaze
n18:DUU
n3:typPojektu
n6:P
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
The autors assessed methods for glycemic index of tood items. Zhey proposed new method of its estimation. Byly zhodnoceny metody stanovení glykemického indexu a navržena nová metoda jeho měření.
n3:zivotniCyklusProjektu
n15:ZBKU
n3:klicoveSlovo
Glycaemia lipoprotenemia diabetic diet CGMS diabetes mellitus Glycaemic index healthy nutrition