This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/GP525%2F08%2FP503/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:GP525%2F08%2FP503
rdf:type
n17:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=GP525/08/P503
dcterms:description
Development of gout is greatly influenced by high intake of dietary purines of which hypoxanthine and adenine are exhibiting highest uricogenic potential, leading in some cases to hyperuricemia, deposition of ureate in joint fluids and an inflammatory arthritis. Recently, the fast growing market with meat alternatives provides a wide selection of foods originating from many protein sources, e.g. mycoprotein, soybean isolated proteins, pea protein or wheat protein, some of them known to be high in purines. Although marketed as healthy meat-alternative products, their consumption may lead to the risk of gout incidence. As several components contained in foods, vegetables, spices and medicinal plants are known to reduce uric acid levels in humans orrats, by an inhibition of purine enzymatic metabolism. Enrichment of the meat alternative products with these components may therefore enhance their dietary properties by fulfilling the criteria of functional food. This project aims to provide an Výskyt dny je ovlivněn dietárním příjmem purinových bází, z nichž zejména u hypoxanthin a adenin mají v organismu vysoký urikogenní potencíiál, který může vést v některých případech k ukládání krystalů kyseliny močové v kloubní tekutině, způsobujícího zánětlivou artritidu. V současné době se prudce rozrostl trh s náhražkami masa, nabízející široké množství potravin z rozmanitých proteinových zdrojů, jako například mykoprotein, sójový proteinový izolát, hrachový protein nebo pšeničný protein. Některé ze surovin, z nichž jsou tyto proteiny izolovány jsou známy vysokým obsahem purinových bází. Přestože jsou tyto výroby nabízeny jako zdravé náhražky masa, jejich zvýšená konzumace by mohla vést k výskytu dny. Vzhledem k tomu, že u některých extraktů nebolátek izolovaných z potravin, zeleniny, ovoce, koření nebo léčivých rostlin byly zjištěny schopnosti inhibovat enzymatický metabolismus purinů, obohacování těchto výrobků jimi by zlepšilo jejich dietetické vlastnosti, odpovídajících kriteriím funkčních
dcterms:title
Obsah purinových látek v náhražkách masa: zhodnocení rizik a možností snížení jejich vlivu na hyperuricemii Purine content in meat alternatives: evaluation of risks and possibilities in reducing their impact on hyperuricemia
skos:notation
GP525/08/P503
n3:aktivita
n6:GP
n3:celkovaStatniPodpora
n9:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n9:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2015-03-20+01:00
n3:druhSouteze
n19:VS
n3:duvernostUdaju
n11:S
n3:fazeProjektu
n16:82385481
n3:hlavniObor
n4:GM
n3:hodnoceniProjektu
n10:U
n3:kategorie
n8:ZV
n3:klicovaSlova
puriny; hyperuricemia; gout; meat substitutes; plant extracts; xanthine oxidase inhibitors
n3:partnetrHlavni
n7:orjk%3A41210
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n3:pocetPrijemcu
1
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
2
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
2
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2010-04-16+02:00
n3:prideleniPodpory
n18:525%2F08%2FP503
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n15:2010
n3:sberDatUdajeProjZameru
n15:2011
n3:soutez
n12:SGA02008GA1PD
n3:statusZobrazovaneFaze
n21:DUU
n3:typPojektu
n5:P
n3:ukonceniReseni
2010-12-31+01:00
n3:zahajeniReseni
2008-01-01+01:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Projekt si v návrhu kladl za cíl analyzovat možný dietární vliv potravin, nápojů a prostředků tradiční medicíny na výskyt a průběh hyperurikemie a dny. Dna je jedno z významných civilizačních onemocnění, které postihuje u přibližně 2 % populace, a je na postupu. Podobně jako obezita je i dna spojována se životním stylem. Prvním cílem tohoto projektu bylo zaměřit se na nové potraviny, produkty, kt The project aimed revisiting the dietary contribution of foods and drinks on possible incidence of hyperuricaemia and gout. Gout is one of the important diseases prevalent in approx. 2% of population and still on progress. Similar to obesity, gout is a disorder connected with life style. First aim of the project targeted novel vegetarian foods - meat substitutes that are marketed for subjects int
n3:zivotniCyklusProjektu
n14:ZBKU
n3:klicoveSlovo
plant extracts meat substitutes puriny gout hyperuricemia