This HTML5 document contains 41 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/GA525%2F06%2F0268/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/
n15http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:GA525%2F06%2F0268
rdf:type
n16:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=GA525/06/0268
dcterms:description
It is generally known that the health of population can be influenced by composition of human nutrition. Prooxidants (e.g. reactive oxygen species, reactive nitrogen species, radicals) and natural antioxidants (e.g. polyphenols, vitamin C) belong to those components that have negative and positive effect, respectively. Prooxidants are associated with many age-realated degenerative diseases while antioxidants neutralize their negative effects. Evaluation of content of both components in food has a rising importance. The aim of the project is as follows:selection of suitable method(s) for the evaluation of prooxidant and antioxidant capacity of raw material and foodstuffs of plant origin (vegetable, fruit)study of contribution of individual chemical components and groups of substances on the total pro-oxidant and antioxidant capacitystudy of impact of technological procedures on prooxidant and antioxidant properties of food of plant origin Je všeobecně známo, že zdraví populace je silně ovlivněno lidskou výživou. Ke složkám potravin, které mají negativní vliv na zdraví konzumenta patří tzv. prooxidanty (např. reaktivní kyslíkové sloučeniny, reaktivní dusíkaté látky, radikály), které souvisí s procesem stárnutí organismu. Na druhé straně ke složkám s pozitivním efektem (zpomalování procesu stárnutí) řadíme přirozené antioxidanty (např. polyfenoly, vitamin C). Zjištění obsahu těchto látek v potravinách má tedy velký význam. Cíle tohoto projektu jsou následující:  výběr vhodné metody pro určení obsahu prooxdiantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu (zelenina, ovoce)studium příspěvku jednotlivých chemických sloučenin či skupin k celkovému obsahu prooxidantů a antioxidantůstudium vlivu technologických procesů na obsah prooxidantů a antioxidantů v potravinách rostlinného původu.
dcterms:title
Prooxidants and antioxidants in food of plant origin Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu
skos:notation
GA525/06/0268
n4:aktivita
n17:GA
n4:celkovaStatniPodpora
n10:celkovaStatniPodpora
n4:celkoveNaklady
n10:celkoveNaklady
n4:datumDodatniDoRIV
2009-10-22+02:00
n4:druhSouteze
n12:VS
n4:duvernostUdaju
n22:S
n4:fazeProjektu
n20:68675641
n4:hlavniObor
n11:GM
n4:hodnoceniProjektu
n5:U
n4:kategorie
n21:ZV
n4:klicovaSlova
free radicals; antioxidant; food; vegetables; fruits
n4:partnetrHlavni
n18:orjk%3A22330
n4:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n4:pocetPrijemcu
1
n4:pocetSpoluPrijemcu
0
n4:pocetVysledkuRIV
8
n4:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
8
n4:posledniUvolneniVMinulemRoce
2008-04-25+02:00
n4:prideleniPodpory
n7:525%2F06%2F0268
n4:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n15:2008
n4:sberDatUdajeProjZameru
n15:2009
n4:soutez
n9:SGA02006GA-ST
n4:statusZobrazovaneFaze
n19:DUU
n4:typPojektu
n13:P
n4:ukonceniReseni
2008-12-31+01:00
n4:vedlejsiObor
n11:CB
n4:zahajeniReseni
2006-01-01+01:00
n4:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
The aim of the project was to develop and compare of set of analytical methods, which were found to be suitable for evaluation of antioxidant and prooxidant capacity of food of plant origin and for evaluation of impact of technological process on antioxi Cílem projektu bylo vypracování a porovnání metod pro stanovení antioxidační a prooxidační kapacity potravin rostlinného původu a zhodnocení vlivu technologických postupů na antioxidační vlastnosti produktů. Celkem byly aplikovány čtyři metody pro zjiště
n4:zivotniCyklusProjektu
n6:ZBKU
n4:klicoveSlovo
antioxidant free radicals vegetables food