This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/GA525%2F05%2F0273/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n17http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:GA525%2F05%2F0273
rdf:type
n5:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=GA525/05/0273
dcterms:description
Edible mushrooms are a potential source of dietary fibre. Fungal cell walls contain besides chitin and other polysaccharides - beta-glucans. Beta-glucans from mushrooms have been established as immunomodulators or they are active as anti-oxidants. The structural features of beta-glucans are important determinants of their physical properties and functionality. In frame of the proposal of this project, beta-glucans will be isolated from suitable strains of mushrooms (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.) cultivated under defined conditions in solid state culture on natural substrates. The structure of different fruit-bodies will be characterized by polarizing microscopy. Isolated polysaccharide complex or beta-glucans will by analysed by common analytical methods and the content will be determined by enzymatic method. The molecular weight and composition of beta-glucans will be analyzed by chromatographic methods. The structure of beta-glucans will be estimated by 13C NMR spectroscopy and FT-IR Jedlé houby jsou významným zdrojem potravní vlákniny. Buněčná stěna hub obsahuje kromě chitinu a dalších polysacharidů beta-glukany. Beta-glukany z hub jsou již řadu let požadovány za imunomodulátory a antioxidanty. Určujícím faktorem jejich fyzikálních vlastností a biologických účinků je struktura. V navrhovaném projektu budou beta-glukany izolovány z vhodných druhů hub (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.), kterou budou pěstovány za definovaných podmínek na přírodním substrátu. Struktura jednotlivýchčástí hub bude charakterizována pomocí polarizační mikroskopie. Izolovaný komplex polysacharidů nebo beta-glukany budou analyzovány obvyklými analytickými metodami a jejich obsah bude stanoven enzymovými metodami. Molekulová hmotnost a složení beta-glukanů bude stanoveno chromatografikcými metodami. Struktura beta-glukanů bude studována pomocí 13C NMR a FT-IR spektroskopie. Spektrální údaje budou sloužit k vypracování skreeningové metodě, kterou bude možné kontrolovat houby a produkty z nich.
dcterms:title
Study of beta -glucans of particular edible mushrooms Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub
skos:notation
GA525/05/0273
n3:aktivita
n8:GA
n3:celkovaStatniPodpora
n6:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n6:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2008-12-16+01:00
n3:druhSouteze
n14:VS
n3:duvernostUdaju
n9:S
n3:fazeProjektu
n11:71265465
n3:hlavniObor
n21:GM
n3:hodnoceniProjektu
n20:U
n3:kategorie
n19:ZV
n3:klicovaSlova
beta-glucans; isolation; mushrooums; structure; chromatography; spectroscopy; immunity
n3:partnetrHlavni
n10:orjk%3A22330
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n3:pocetPrijemcu
1
n3:pocetSpoluPrijemcu
3
n3:pocetVysledkuRIV
22
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
22
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2007-05-02+02:00
n3:prideleniPodpory
n15:525%2F05%2F0273
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n17:2007
n3:sberDatUdajeProjZameru
n17:2008
n3:soutez
n18:SGA02005GA-ST
n3:statusZobrazovaneFaze
n4:DUU
n3:typPojektu
n13:P
n3:ukonceniReseni
2007-12-31+01:00
n3:zahajeniReseni
2005-01-01+01:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Z hub druhu Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii, které byly kultivovány za kontrolovaných podmínek, byly izolovány specifické glukany vodnou nebo alkalickou extrakcí. Získané frakce, vodorozpustné, alkalirozpustné a nerozpustný podíl, byly charakteri Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii cultivated under controlled conditions by subsequent consecutive extraction with boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble, alkali soluble and insolu
n3:zivotniCyklusProjektu
n22:ZBKU
n3:klicoveSlovo
beta-glucans isolation spectroscopy mushrooums chromatography structure