This HTML5 document contains 39 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/GA14-00227S/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n15http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n21http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/
n10http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:GA14-00227S
rdf:type
n3:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=GA14-00227S
dcterms:description
Microbial „single cell oils“ (SCO contain triacylglycerols (TAG) which are becoming potentially important sources of essential fatty acids (EFA). We shall analyze SCO obtained by cultivating algae, yeasts and bacteria in terms of the positional and optical isomerism, content and spectrum of double bonds, and hence chemical and nutritional properties. The analysis will include LC-MS/APCI (liquid chromatography-mass spectrometry/chemical ionization at atmospheric pressure) and LC-MS/ESI (electrospray ionization) with positive or negative ionization. This should results in (a) finding SCO potentially useful as EFA sources, and (b) finding SCO containing unusual fatty acids, especially nutritionally important unsaturated acids with 16 carbon atoms, both natural and prepared by a precursor-direct biosynthesis. Extremophilic microorganisms producing these PUFAs, which can serve as especially promising sources of these fatty acids, can thus become a valuable source of dietary EFA. Mikrobiální %22single cell oils%22 (SCO) obsahují triacylglyceroly (TAG), jež se stávají potenciálně důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin (EFA). Budeme analyzovat SCO získané kultivací řas, kvasinek i bakterií, pokud jde o obsah a spektrum TAG, jež se liší délkou acylu, polohovou a optickou izomerií, a počtem a polohou dvojných vazeb, a tedy chemickými a nutričními vlastnostmi. Analýza bude zahrnovat LC-MS/APCI (kapalinová chromatografie-hmotnostní spektrometrie/chemická ionizace za atmosférického tlaku) a LC-MS/ESI (ionizace elektrosprejem) s kladnou nebo zápornou ionizací. Výsledkem by mělo býti (a) nalezení SCO potenciálně využitelných jako zdroje EFA, a (b) identifikace SCO obsahujících neobvyklé mastné kyseliny, především nenasycené s 16 atomy uhlíku, a to jak přírodní, tak i připravené pomocí prekurzorem řízené biosyntézy. Extremofilní mikroorganismy, které tyto PUFA tvoří a mohou být použity jako slibné zdroje těchto mastných kyselin, se tudíž mohou stát cenným zdrojem nutričně důležitých EFA.
dcterms:title
Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny Microorganisms as a source of essential fatty acids with focus on extremophile strains
skos:notation
GA14-00227S
n4:aktivita
n21:GA
n4:celkovaStatniPodpora
n8:celkovaStatniPodpora
n4:celkoveNaklady
n8:celkoveNaklady
n4:datumDodatniDoRIV
2015-04-23+02:00
n4:druhSouteze
n17:VS
n4:duvernostUdaju
n14:S
n4:fazeProjektu
n9:100785894
n4:hlavniObor
n5:EE
n4:kategorie
n12:ZV
n4:klicovaSlova
Essential fatty acids (EFA); dietary supplements; single cell oils; analysis of triacylglycerols; extremophilic microorganisms as EFA producers; optimization of cultivation conditions
n4:partnetrHlavni
n15:ico%3A61388971
n4:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n4:pocetPrijemcu
1
n4:pocetSpoluPrijemcu
2
n4:pocetVysledkuRIV
2
n4:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
2
n4:posledniUvolneniVMinulemRoce
2014-03-31+02:00
n4:prideleniPodpory
n13:14-00227S
n4:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n10:2015
n4:sberDatUdajeProjZameru
n10:2015
n4:soutez
n11:SGA0201400001
n4:statusZobrazovaneFaze
n19:DRRVB
n4:typPojektu
n6:P
n4:ukonceniReseni
2016-12-31+01:00
n4:vedlejsiObor
n5:GM
n4:zahajeniReseni
2014-01-01+01:00
n4:zivotniCyklusProjektu
n18:ZB
n4:klicoveSlovo
extremophilic microorganisms as EFA producers Essential fatty acids (EFA) single cell oils dietary supplements analysis of triacylglycerols