This HTML5 document contains 26 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/EP7253/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/
n5http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/

Statements

Subject Item
n2:EP7253
rdf:type
n3:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=EP7253
dcterms:description
Fine aroma hop variety Saaz semi-early red-bine hop is grown on most of the hop garden area in the Czech Republic at the present time. This variety loses its position on the worldwide hop market because of a decrease in specific hop consumption in the brewing process. Czech hops becomes more and more difficult to sell to foreign markets. Simultaneously, high-alpha hops are imported by domestic breweries for their own needs mostly in the form of pellets and hop extracts. The proposed research project is aimed at evaluation of new Saaz hop varieties and new breedings from the point of view of their chemical composition (hop resins, hop oils and other components), technological parameters in the brewing process (hopping rate, form and timing), senzoric effects (bitterness, aroma and after taste) on beer quality and economic aspects. Within the period of three years new varieties and breedings will be completely analyticaly and technologicaly assessed. Breeding and selection of new cultivars, detailed ch V uplynulých 10-15 letech lze ve všech významných chmelařských státech (USA, SRN, Velká Británie) zaznamenat rychlé tempo obměny odrůdové skladby pěstovaných chmelů. Sortiment odrůd se pružněji přizpůsobuje změnám v pivovarské technologii a ekonomice procesu. V pivovarech se stále zřetelněji prosazují vysokoobsažné chmele s vysokým obsahem chmelových pryskyřic. Původní sortiment odrůd v ČR sestával z 11 klonů Žateckého poloraného červeňáku a nedávno byl rozšířen o 3 hybridy Bor, Sládek a Premiant. Přesto však není sortiment chmelových odrůd natolik široký, aby pokryl specifické požadavky pivovarů a byl v souladu s dlouhodobými prognózami vývoje trhu se chmelem. Proto se šlechtí další aromatické i vysokoobsažné odrůdy hybridního původu. Další cestou zefektivnění českého chmelařství je ozdravovací proces žateckých odrůd. Pro pivovarsko-technologické posouzení nově vyšlechtěných kultivarů je rozhodující analytické i senzorické vyhodnocení piv z nich vyrobených se zohledněním ekonomických relací. Aby
dcterms:title
Výzkum žateckých chmelových odrůd a novošlechtění z pohledu jejich uplatnění v moderních pivovar- ských technologiích Research of Saaz Varieties and New Breedings from the Point of View of Their Utilization in Modern Brewing Technologies
skos:notation
EP7253
n4:aktivita
n7:QA
n4:celkovaStatniPodpora
n10:celkovaStatniPodpora
n4:celkoveNaklady
n10:celkoveNaklady
n4:duvernostUdaju
n16:S
n4:fazeProjektu
n17:596691
n4:hlavniObor
n8:GC
n4:hodnoceniProjektu
n15:U
n4:partnetrHlavni
n18:ico%3A14864347
n4:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n4:pocetPrijemcu
1
n4:pocetSpoluPrijemcu
0
n4:pocetVysledkuRIV
5
n4:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
5
n4:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n5:2001
n4:sberDatUdajeProjZameru
n5:2001
n4:statusZobrazovaneFaze
n11:DUU
n4:typPojektu
n14:P
n4:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Cíle projektu bylo dosaženo.
n4:zivotniCyklusProjektu
n9:ZB.KU