This HTML5 document contains 26 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n9http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/EP7237/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n12http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:EP7237
rdf:type
n14:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=EP7237
dcterms:description
Conversion, proceeding in structure of crop production in Czech Republic, results also in requirements to change crop and cultivar composition. Enlarging of crop spectrum by less cultivated traditional and neglected species contribute to the stranghtering of the market production and increasing of the competition ability of enterprices and to the ensuring of healthy nutrition of people. Many research studies confirm the fact the major part of inhebitants is endangered by civilization diseases. It was proved the people with a total cholesterol level over 6,2 mmol/l have the risk of arteriosclerosis and ischemic hard diseases at least for times higher. Every cholesterol level increase represents a hard attact danger appearance. It is suggested to modifya conduct of life, to change a life style, to icrease physical traning a decrease fat consumption. A certain solution is offered by using of pseudocereals (buckwheat, millet, amaranth, quinoa, Setaria italica, etc.). From this point of view return to th Probíhající změny ve struktuře rostlinné výroby s sebou přinášejí i požadavky na druhové a odrůdové složení zemědělských plodin. Rozšíření spektra o nové málo pěstované či tradiční, ale opomíjené druhy, přispívá nejen k posílení tržní produkce a zvýšení konkurenceschopnosti podniků, ale i k zajištění zdravé výživy našeho obyvatelstva. Skutečnost, že velká část obyvatel je ohrožena civilizačními chorobami potvrzuje řada studií. Je prokázáno, že lidé, kteří mají hladinu celkového cholesterolu >6,2 mmol/l mají rovněž riziko ateroslerózy a ischemické choroby srdeční alespoň čtyřikrát vyšší. Každé zvýšení hladiny cholesterolu o jedno procento představuje vznik rizika srdečního infarktu. Doporučuje se úprava životsprávy již od dětství, změna životního stylu, hodně pohybu a méně tuků. Z tohoto pohledu určité řešení nabízejí tzv. pseudocereálie (pohanka, proso, čirok, laskavec, quinoa, čumíza), které znamenají návrat ke klasické cereální výživě a mohou významně zvýšit podíl nestrávitelné vlákniny. Cí
dcterms:title
Využití diverzity genetických zdrojů vybraných rostlin ke zlepšování kvality a rozšíření spektra surovin pro výrobu potravin Utilization of plant genetic resources for increasing of quality and spreading of food raw material spectra.
skos:notation
EP7237
n3:aktivita
n7:QA
n3:celkovaStatniPodpora
n4:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n4:celkoveNaklady
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:fazeProjektu
n15:599651
n3:hlavniObor
n8:GE
n3:hodnoceniProjektu
n11:V
n3:partnetrHlavni
n13:ico%3A00027006
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
0
n3:pocetPrijemcu
1
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
1
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
1
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n12:2001
n3:sberDatUdajeProjZameru
n12:2001
n3:statusZobrazovaneFaze
n9:DUU
n3:typPojektu
n16:P
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Cíle projektu byly splněny. Výsledky projektu mají praktický význam z hlediska výroby a zavedení do prodeje nových produktů zdravé výživy.
n3:zivotniCyklusProjektu
n5:ZB.KU