This HTML5 document contains 54 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n4http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/2B08049/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n20http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n11http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:2B08049
rdf:type
n19:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=2B08049
dcterms:description
The interdisciplinary research planned within this project is based on following background information: Fusarium toxins, alike other xenobiotics, are partly metabolized by living plants including food crops. Humans (and also farm animals) consuming parts of the contaminated plants, especially cereals or their processed products, like bread or beer, are therefore not just exposed to the native (free) mycotoxins, but also to altered forms. Little is known about the occurrence, bioavailability and further transformations of some of these bound compounds, which additionally also escape usual analytical detection techniques used for routine control. This may lead to an underestimation of the total consumers´ exposure. The transfer of Fusarium toxins from barley to beer has been demonstrated in several earlier studies. However, only recently, the issue of %22masked%22 mycotoxins occurring in barley, the key raw material in brewing process, has become of great concern. The presence of DON-3-glucoside, at l (i) nově vyvinutými metodami získat originální vědecké poznatky o osudu volných a vázaných forem fusariových toxinů při cereálních technologiích (ii) poskytnout data pro vytvoření strategie produkce zdravotně nezávadných potravin z bezpečných cereálií
dcterms:title
Volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, strategie kontroly a možnosti minimalizace. Free and bound forms of fusarium mycotoxins in cereals and processed products; strategy of control and minimisation.
skos:notation
2B08049
n3:aktivita
n6:2B
n3:celkovaStatniPodpora
n12:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n12:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2012-07-03+02:00
n3:druhSouteze
n13:VS
n3:duvernostUdaju
n20:S
n3:fazeProjektu
n21:91846739
n3:hlavniObor
n7:GM
n3:hodnoceniProjektu
n4:U
n3:kategorie
n22:ZV
n3:klicovaSlova
Food safety; contamination; control methods; analytical procedures; mycotoxins; bound mycotoxins; Fusarium spp.; raw material for food production; processing technologies; cereals; wheat; barley; storage; malting; brewing; bread making; instrumental met…
n3:partnetrHlavni
n14:orjk%3A22330
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
1
n3:pocetPrijemcu
7
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
37
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
37
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2011-02-25+01:00
n3:prideleniPodpory
n9:1182%2F2010-31
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n11:2011
n3:sberDatUdajeProjZameru
n11:2012
n3:soutez
n10:SMSM20082B2
n3:statusZobrazovaneFaze
n17:DUU
n3:typPojektu
n8:P
n3:ukonceniReseni
2011-12-31+01:00
n3:vedlejsiObor
n7:CB n7:EI
n3:zahajeniReseni
2008-03-01+01:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
The expected results have been achieved. Acquired knowledge based on new analytical methods development enables the following of specified mycotoxins in masked forms and their behaviour during technological processes. This fact enables the choise of raw materials and corrections of technological procedures to minimize their content in final cereal products. Získané poznatky umožňují na základě vývoje a ověření nových analytických metod sledování výskytu jednotlivých maskovaných forem mykotoxinů a jejich chování v technologických procesech. To umožňuje výběr vhodných surovin a uzpůsobení zpracovatelských technologií pro jejich minimalizaci ve finálních cereálních výrobcích.
n3:zivotniCyklusProjektu
n18:ZBBKU
n3:klicoveSlovo
mycotoxins wheat Fusarium spp. raw material for food production contamination control methods bound mycotoxins bread making analytical procedures cereals malting Food safety barley storage processing technologies brewing