This HTML5 document contains 47 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/2B06168/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n18http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n22http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n20http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n19http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:2B06168
rdf:type
n10:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=2B06168
dcterms:description
The project aims at obtaining and implementation of a new scientific knowledge ensuring production of high quality and safe heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and/or cereals. Strategies to reduce levels of two potential human carcinogens represented by acrylamide and 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol) that originate during baking, frying and roasting from natural components contained in raw commodities will be searched. A wide range of potato and cereal varieties will be examined fot the (low) content of reducing sugars and asparagine which are known as acrylamide precursors. Regarding 3-MCPD special attention will be paid to its esters (%22masked%22 form of respective contaminant) occcurrence of which in various foodstuffs has been demonstrated only recently. Within technological experiments factors typical for production of traditional Czech products such as receipe (pH, ingredients, ammonium bicarbonate, salt,lipids, re-work) as well as processing conditions (thermal input, fermentatio Navrhovaný výzkum se zaměřuje na vysoce aktuální problematiku tzv. technologických či procesních kontaminantů v potravinách. Vznik akrylamidu, potenciálního lidského karcinogenu, v řadě tepelně zpracovaných výrobků z přirozeně obsažených složek použitýchsurovin (zvl. cukry a aminokyselina asparagin) byl prokázán až na začátku tohoto století (Švédsko, 2002). Značné obavy odborné veřejnosti i konzumentů vyvolávají i nové poznatky o tvorbě toxických chlorpropanolů, zvl. kokarcinogenního 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD). Ten vzniká reakcí potravinových lipidů s přirozeně přítomnými chloridy či záměrně přidanou kuchyňskou solí při běžných tepelných operacích. Interdisciplinární výzkum realizovaný ve spolupráci s průmyslovými partnery se zaměří především natradiční české výrobky na bázi brambor a cereálií. Výběr optimální suroviny (nízký obsah prekurzorů) spolu s aplikací inovovaných technologických postupů v procesu výroby vyústí v maximálním možném omezení tvorby zmíněných škodlivin. Teoretické poznatky
dcterms:title
Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií
skos:notation
2B06168
n3:aktivita
n19:2B
n3:celkovaStatniPodpora
n13:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n13:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2012-07-03+02:00
n3:druhSouteze
n16:VS
n3:duvernostUdaju
n18:S
n3:fazeProjektu
n14:91846258
n3:hlavniObor
n5:GM
n3:hodnoceniProjektu
n21:U
n3:kategorie
n6:AP
n3:klicovaSlova
akrylamid, 3-MCPD, bezpečné tepelně zpracované potraviny, brambory, cereálie, výběr surovin s nízkým obsahem prekurzorů, redukce tvorby akrylamidu a 3-MCPD, tradiční české výrobky, nové výrobní technologie, ochrana zdraví konzumentů
n3:partnetrHlavni
n9:orjk%3A22330
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
1
n3:pocetPrijemcu
4
n3:pocetSpoluPrijemcu
0
n3:pocetVysledkuRIV
25
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
25
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2011-02-25+01:00
n3:prideleniPodpory
n4:1182%2F2010-31
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n20:2011
n3:sberDatUdajeProjZameru
n20:2012
n3:soutez
n22:SMSM2006002B1
n3:statusZobrazovaneFaze
n15:DUU
n3:typPojektu
n11:P
n3:ukonceniReseni
2011-06-30+02:00
n3:vedlejsiObor
n5:CC n5:CB
n3:zahajeniReseni
2006-07-01+02:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Výsledky v analytické oblasti jsou a budou využívány státním kontrolním orgánem (viz Memorandum o využití akreditované analytické metody stanovení akrylamidu v potravinách se SZPI). Výsledky týkající se výběru vhodných odrůd brambor a cereálií a výsledky zaměřené na úpravy zpracovatelských procesů jsou jako metodiky využitelné v příslušných potravinářských výrobách a u pěstitelů těchto komodit. Results in analytical field are and will be used by Czech agricultural and food inspection authority (see Memorandum about the use of accredited analytical method of acrylamid evaluation in food). Results concerning the best choice of appropriate potato and cereal varieties and results focused on manufacturing processes are useful in food industry and in producers of these commodities.
n3:zivotniCyklusProjektu
n12:ZBBBBKU
n3:klicoveSlovo
redukce tvorby akrylamidu a 3-MCPD 3-MCPD nové výrobní technologie tradiční české výrobky výběr surovin s nízkým obsahem prekurzorů brambory cereálie akrylamid bezpečné tepelně zpracované potraviny