This HTML5 document contains 49 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n19http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n5http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/2B06053/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n14http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n6http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n17http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n7http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n20http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/

Statements

Subject Item
n2:2B06053
rdf:type
n21:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=2B06053
dcterms:description
The aim of the project is the complex characterization and identification of selected of lactic acid bacteria and bifidobacteria. The study will be focused on the estimation of probiotic properties and their influence on the development of physiologicaland immunological parameters. Selected bacterial strains will be characterised using molecular biology methods. The attention will be concentrated on methods development for the selective isolation and identification of DNA from target bacteria cells presented in the gastrointestinal tract of experimental animals and in model samples of food products. Cílem řešení projektu je komplexní charakterizace vybraných druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií se zaměřením na stanovení jejich probiotických vlastností a určení jejich vlivu na vývoj fyziologických i imunologických parametrů. Vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií budou charakterizovány pomocí molekulárně biologických metod. Pozornost bude dále zaměřena na vypracování metody selektivní izolace a identifikace DNA z cílových mikroorganismů v trávicím traktu pokusných zvířat a modelových probitických výrobků.
dcterms:title
New methods for the characterization and identification of probiotic bacterial strains suitable for functional foods. Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
skos:notation
2B06053
n3:aktivita
n18:2B
n3:celkovaStatniPodpora
n9:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n9:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2012-07-03+02:00
n3:druhSouteze
n19:VS
n3:duvernostUdaju
n6:S
n3:fazeProjektu
n17:91845537
n3:hlavniObor
n7:EE
n3:hodnoceniProjektu
n12:U
n3:kategorie
n10:ZV
n3:klicovaSlova
Probiotika, Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, FISH, průtoková cytometrie, alergie, imunita, PCR, ARDRA, rep-PCR, selektivní magnetické mikro- a nanočástice
n3:partnetrHlavni
n8:orjk%3A14310
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
1
n3:pocetPrijemcu
3
n3:pocetSpoluPrijemcu
2
n3:pocetVysledkuRIV
29
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
29
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2011-02-25+01:00
n3:prideleniPodpory
n14:1182%2F2010-31
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n20:2011
n3:sberDatUdajeProjZameru
n20:2012
n3:soutez
n11:SMSM2006002B1
n3:statusZobrazovaneFaze
n22:DUU
n3:typPojektu
n16:P
n3:ukonceniReseni
2011-06-30+02:00
n3:vedlejsiObor
n7:GM n7:EB
n3:zahajeniReseni
2006-07-01+02:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Probiotic bacteria from geni Lactobacillus and Bifidobacterium were characterized. Effect of probiotics on the intensity of imflamation in model animals was proved. Magnetic particles for selective DNA isolation from real samples were prepared. The effect of prebiotics on the growth of probiotics was estimated. The flow cytometry was used for evaluation of viability and stability of probiotics. Byly charakterizovány probiotické bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Byl stanoven vliv probiotik na intenzitu zánětu u modelových pokusných zvířat. Byly vyvinuty magnetické částice pro selektivní izolaci DNA probiotik z reálných vzorků. Rovněž byl stanoven vliv vybraných prebiotik na probiotika a aplikována průtoková cytometrie na hodnocení životaschopnosti a stability probiotik.
n3:zivotniCyklusProjektu
n5:ZBBBBKU
n3:klicoveSlovo
alergie Probiotika Lactobacillus Enterococcus Bifidobacterium FISH ARDRA průtoková cytometrie rep-PCR imunita PCR