This HTML5 document contains 42 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n21http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/druhSouteze/
n22http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/typPojektu/
n15http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/zivotniCyklusProjektu/
n13http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/hodnoceniProjektu/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/
n17http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/prideleniPodpory/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/subjekt/
n14http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n12http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/kategorie/
n10http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/duvernostUdaju/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
skoshttp://www.w3.org/2004/02/skos/core#
n16http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/fazeProjektu/
n8http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/obor/
n18http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/soutez/
n11http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/statusZobrazovaneFaze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/cep/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/aktivita/
n20http://reference.data.gov.uk/id/gregorian-year/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/projekt/1B53018/

Statements

Subject Item
n2:1B53018
rdf:type
n14:Projekt
rdfs:seeAlso
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=1B53018
dcterms:description
Bacteria penetrating to the men from raw materials and foodstuffs of animal origin and further from the environment of the animals may be direct causes of their diseases and/or may also be the carriers of the determinants of resistance to antimicrobial agents. The purpose of the project is to determine whether selection and conservation of populations of resistant bacteria - Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecium and/or Enterococcus faecalis, furtherKlebsiella pneumoniae, Salmonella spp. and Campylobacter jejuni - occur in the environment of animals. Finally, whether selected resistant microbes penetrate to the men by means of the food chain, whilst the livestock specialists are the most exposed and threatened group of people who work in the basic industry producing raw materials of animal origin. Purposive, systematic and complex analysis of farms with dairy cattle herds, including the employees, final products of the dairies supplied with mil Bakterie pronikající k člověku ze surovin a potravin živočišného původu a dále z prostředí zvířat mohou být přímou příčinou jeho onemocnění, ale současně a/nebo pouze mohou být nositeli determinant rezistence k antimikrobiálním látkám. Posláním projektu je rozhodnout, zda v prostředí zvířat dochází k selekci a ke konzervaci rezistentních populací bakterií Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecium a/nebo Enterococcus faecalis, dále Klebsiella pneumoniae,Salmonella spp. a Campylobacter jejuni. Dále bude zjištěno, zda dochází k průniku vybraných rezistentních mikroorganismů k člověku prostřednictvím potravního řetězce, přičemž chovatelé zvířat představují nejvíce exponovanou a ohroženou skupinu lidí, kteří pracují v prostředí prvovýroby surovin živočišného původu. Projekt v tomto směru zahrnuje cílevědomou, systematickou a komplexní analýzu farem mléčných stád skotu včetně zaměstanců, finálních výrobků svozové mlékárny, pacientů s prokázaným infekční
dcterms:title
Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka Microorganisms from the animal environment in the system of food safety and of antimicrobial resistance monitoring
skos:notation
1B53018
n3:aktivita
n7:1B
n3:celkovaStatniPodpora
n4:celkovaStatniPodpora
n3:celkoveNaklady
n4:celkoveNaklady
n3:datumDodatniDoRIV
2009-11-04+01:00
n3:druhSouteze
n21:VS
n3:duvernostUdaju
n10:S
n3:fazeProjektu
n16:69340098
n3:hlavniObor
n8:FM
n3:hodnoceniProjektu
n13:U
n3:kategorie
n12:NV
n3:klicovaSlova
Bezpečné potraviny; alimentární infekce; antimikrobiální látky; získaná rezistence; epidemiologie onemocnění
n3:partnetrHlavni
n9:ico%3A00027162
n3:pocetKoordinujicichPrijemcu
1
n3:pocetPrijemcu
2
n3:pocetSpoluPrijemcu
1
n3:pocetVysledkuRIV
22
n3:pocetZverejnenychVysledkuVRIV
22
n3:posledniUvolneniVMinulemRoce
2008-03-10+01:00
n3:prideleniPodpory
n17:46789%2F04-13020
n3:sberDatUcastniciPoslednihoRoku
n20:2008
n3:sberDatUdajeProjZameru
n20:2009
n3:soutez
n18:SMZE2005NPV02
n3:statusZobrazovaneFaze
n11:DUU
n3:typPojektu
n22:P
n3:ukonceniReseni
2008-12-31+01:00
n3:vedlejsiObor
n8:FN n8:EB
n3:zahajeniReseni
2005-04-01+02:00
n3:zhodnoceni+vysledku+projektu+dodavatelem
Řešení probíhalo v souladu se zadáním projektu. Projekt přispěl k poznání příčin šíření nákaz v chovech zvláště pak rezistentních agens. The research carried out in accordance with the plan task. The research plan contributed to the recognition of factors for contagion spreading in husbandries, in particular of resistant agens.
n3:zivotniCyklusProjektu
n15:ZBBKU
n3:klicoveSlovo
Bezpečné potraviny antimikrobiální látky získaná rezistence alimentární infekce