This HTML5 document contains 26 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/kategorie/
n6http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/soutez/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/aktivita/
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/projekt/GA0/GA525/05/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/obor/
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/druh-souteze/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/faze/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/smlouva/525/05/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/typ/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/poskytovatel/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#

Statements

Subject Item
n2:0297
rdf:type
n3:Projekt
dcterms:description
Kvasinky i jiné mikroorganismy tvoří obvykle v přírodním prostředí mnohobuněčné populace. Na rozdíl od jednotlivé kvasinkové buňky jsou tyto populace v přirozených podmínkách hladovění schopny přežívat mnohem déle, i měsíce. Podmínkou přežití je přestavba exponenciálně rostoucích buněk v populaci na buňky pomalu rostoucí nebo nerostoucí, schopné odolávat působení vnějších i vnitřních stresových faktorů. V rámci projektu budeme studovat na koloniích, na statických a třepaných tekutých kulturách tři základní mechanismy, které se ve zmíněných procesech uplatňují: 1) aktivní odstraňování toxických látek a metabolitů z buněk 2) odstraňování takových látek jejich přeměnou na látky netoxické přímo v buňce 3) metabolické změny vedoucí k adaptaci populací k nepříznivým podmínkám. Pochopení těchto dějů hlavně u statických kultur může být přínosem pro některé potravinářské a biotechnologické procesy (např. výroba piva a vín), kde nerostoucí populace kvasinek musí dlouhodobě přežívat v nepříznivých Yeasts and other microorganisms under natural conditions often create multicellular communities. In contrast to individual cells, populations are able to survive under starvation conditions much longer, up to months. The prerequisite of this survival is a rebuilding of exponentially growing cell into non-growing or slow-growing cell able to resist cumulating intra- and extracellular stressors. Three basic mechanisms connected with long-term survival of yeast populations will be studied in colonies, static and shaken liquid cultures. They include 1) removal of toxic compounds and metabolites from cells, 2) elimination of toxic compounds by converting them into non-toxic products directly within cells and 3) metabolic changes leading to adaptation ofpopulations to unfavourable environment. Insight into this processes mainly in static cultures can be useful in some food and biotechnological processes (e.g.wine and beer production) in which non-growing yeast populations have to survive under
dcterms:title
"Molekulární mechanismy uplatňující se při dlouhodobém přežívání kvasinek v laboratorních a ""přírodních"" podmínkách" "Molecular mechanisms involved in long-term survival of yeasts under laboratory and ""natural"" conditions"
n3:cislo-smlouvy
n8:0297
n3:dalsi-vedlejsi-obor
n7:EB
n3:druh-souteze
n9:VS
n3:faze
n10:35326771
n3:hlavni-obor
n7:GM
n3:vedlejsi-obor
n7:ED
n3:id-aktivity
n11:GA
n3:id-souteze
n6:SGA02005GA-ST
n3:kategorie
n12:1
n3:klicova-slova
yeast populations; long-term survival; stress; transport systems
n3:konec-reseni
2007-12-31+01:00
n3:pocet-koordinujicich-prijemcu
0
n3:poskytovatel
n5:GA0
n3:start-reseni
2005-01-01+01:00
n3:statni-podpora
3638
n3:typProjektu
n13:P
n3:uznane-naklady
3638
n3:pocet-prijemcu
1
n3:pocet-spoluprijemcu
1
n3:pocet-vysledku
5
n3:pocet-vysledku-zverejnovanych
5