This HTML5 document contains 26 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n13http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/kategorie/
n8http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/soutez/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n7http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/aktivita/
n3http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/
n5http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/obor/
n10http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/druh-souteze/
n4http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/faze/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n9http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/typ/
n11http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/poskytovatel/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n2http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/projekt/AV0/
n12http://linked.opendata.cz/resource/domain/vavai/cep/smlouva/

Statements

Subject Item
n2:IAA500200801
rdf:type
n3:Projekt
dcterms:description
The interaction of environment and the immune system can lead to the development of atopic disorders, following allergen exposure. Wheat belongs to six major food allergens inducing IgE-mediated hypersensitivity manifesting as cutaneous, gastrointestinal and respiratory symptoms. Although cereals are a staple food item in most diets, only a few wheat proteins causing hypersensitivity reactions have been identified. Our project is aimed at: isolation and characterization of wheat allergens in food products using proteomic analysis; testing the impact of thermal processing and digestive enzymes on immunogenicity of IgE recognised components; involvement of carbohydrate moiety in solubility, stability and IgE binding capacity; follow-up of the level and specificity of IgE, IgA and IgG antibodies against wheat allergens during the course of allergy treatment. The mechanism of hypersensitivity induction will be studied using blood cells of patients and Balb/c mouse model of food allergy. Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respiračními projevy. Přestože obiloviny patří mezi základní zdroje potravin, bylo u nich dosud určeno jen několik bílkovin vyvolávajících reakce přecitlivělositi. Náš projekt je zaměřen na: izolaci a charakterizaci alergenů v pšeničných produktech metodami proteomové analýzy; dále na testování vlivu tepelného zpracování a trávicích enzymů na imunogenicitu IgE vázajících potenciálních alergenů; na vliv sacharidových jednotek na solubilitu, stabilitu a IgE vazebnou kapacitu alergenních složek; a na monitorování hladin IgE, IgA a IgG protilátek proti alergenům a sledování změn jejich specificity v průběhu léčby. Mechanismus indukce přecitlivělosti bude studován využitím krevních buněk pacientů a experimentálního myšího modelu potravinové alergie.
dcterms:title
Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny Food allergy to wheat proteins
n3:cislo-smlouvy
n12:IAA500200801
n3:dalsi-vedlejsi-obor
n5:DN
n3:druh-souteze
n10:VS
n3:faze
n4:54084027
n3:hlavni-obor
n5:EC
n3:vedlejsi-obor
n5:FN
n3:id-aktivity
n7:IA
n3:id-souteze
n8:SAV02008-A
n3:kategorie
n13:1
n3:klicova-slova
identification of wheat allergens in food products; mass spectrometry; study of antigenic epitopes recognised by IgE; the effect of temperature and digestive enzymes on allergen immunogenicity; the role of innate immunity cells in allergy induction
n3:konec-reseni
2011-12-31+01:00
n3:pocet-koordinujicich-prijemcu
1
n3:poskytovatel
n11:AV0
n3:start-reseni
2008-01-01+01:00
n3:statni-podpora
4667
n3:typProjektu
n9:P
n3:uznane-naklady
4667
n3:pocet-prijemcu
2
n3:pocet-spoluprijemcu
0
n3:pocet-vysledku
9
n3:pocet-vysledku-zverejnovanych
9