About: Memory books from Gendarmerie Stations - One of Less-Known Historical and Ethnologic Resources     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study deals with the so-called memorial police stations, sources which were still the most used by those interested in modern military history (in many memorials there are events vividly described from 1937 to 1939 and from May of 1945) about the history of security forces and regional events. The possibilities of utilising the memorials for social history, the history of everyday society and criminality have remained in the background to this point. The memorial police stations are one of the fruitful results of the extraordinary boom in chronicle writing in the then Austrian-Hungarian Empire and the later Czechoslovakia in the first half of the 20th century. They only existed as official documents for under 40 years; however, they were in one of the most dynamic and dramatic eras of modern Czech history marked by the First World War on the pone side and the rise of Communist totalitarianism on the other. All of the social twists and turns found reflection in the police books which have become one of the most important sources in modern Czech history. (en)
  • Studie pojednává o tzv. památnících četnických stanic, prameni, který byl dosud využíván nejvíce zájemci o moderní vojenskou historii (v mnoha památnících jsou barvitě popsány události let 1937 až 1939 a května 1945), o historii bezpečnostních sborů a regionální dějiny. Možnosti využití památníků pro sociální dějiny, dějiny každodennosti a dějiny kriminality zůstávala zatím stranou. Památníky četnických stanic byly jedním z plodů nebývalého rozmachu kronikářství v tehdejším Rakousko-Uhersku a později v Československu v první polovině 20. století. Jako úřední dokument existovaly sice jen necelých čtyřicet let, za to však v jedné z nejdynamičtějších a nejdramatičtějších etap české moderní historie ohraničené z jedné strany první světovou válkou, z druhé strany nástupem komunistické totality. Všechny společenské zvraty našly odraz i v četnických pamětních knihách, které se tak staly jedním z důležitých pramenů moderní české historie.
  • Studie pojednává o tzv. památnících četnických stanic, prameni, který byl dosud využíván nejvíce zájemci o moderní vojenskou historii (v mnoha památnících jsou barvitě popsány události let 1937 až 1939 a května 1945), o historii bezpečnostních sborů a regionální dějiny. Možnosti využití památníků pro sociální dějiny, dějiny každodennosti a dějiny kriminality zůstávala zatím stranou. Památníky četnických stanic byly jedním z plodů nebývalého rozmachu kronikářství v tehdejším Rakousko-Uhersku a později v Československu v první polovině 20. století. Jako úřední dokument existovaly sice jen necelých čtyřicet let, za to však v jedné z nejdynamičtějších a nejdramatičtějších etap české moderní historie ohraničené z jedné strany první světovou válkou, z druhé strany nástupem komunistické totality. Všechny společenské zvraty našly odraz i v četnických pamětních knihách, které se tak staly jedním z důležitých pramenů moderní české historie. (cs)
Title
  • Memory books from Gendarmerie Stations - One of Less-Known Historical and Ethnologic Resources (en)
  • Památníky četnických stanic-jeden z málo známých historicko-etnologických pramenů
  • Památníky četnických stanic-jeden z málo známých historicko-etnologických pramenů (cs)
skos:prefLabel
  • Memory books from Gendarmerie Stations - One of Less-Known Historical and Ethnologic Resources (en)
  • Památníky četnických stanic-jeden z málo známých historicko-etnologických pramenů
  • Památníky četnických stanic-jeden z málo známých historicko-etnologických pramenů (cs)
skos:notation
  • RIV/75112779:_____/14:#0000235!RIV15-MSM-75112779
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2 (2014)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 35642
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75112779:_____/14:#0000235
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • gendarmerie, chronicles, World War II, history of everyday life. social history, history of criminality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DDB17A81FB38]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Národopisná revue
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Svoboda, Libor
issn
  • 0862-8351
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software