About: A Short Essay on Staff Captain Bohumil Valtr, A Forgotten Hero of Foreign Anti-communist Resistance     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studie se věnuje jedné z málo známých osobností protikomunistické rezistence štábnímu kapitánu Bohumilu Valtrovi, který se narodil 10. června 1912 v Praze. K policii nastoupil v roce 1936 nastoupil a velmi rychle postupoval v hodnostech a funkcích, 30. ledna 1939 mu byla přiznána hodnost policejního nadporučíka, 1942 povýšen na kapitána a od července 1944 na štábního kapitána. Za nacistické okupace se účastnil odboje, pro jehož potřeby získával informace, ukrýval zbraně a těsně po začátku okupace pomohl řadě lidí, především vojenských důstojníků, k odchodu do zahraničí. Patřil k hrdinům Pražského povstání, vedl obsazení budovy rozhlasu a účastnil se bojů i na jiných místech Prahy. Několik dní po únorovém převratu uprchl s rodinou do Německa. V létě 1948 nastoupil do služeb CIC Norimberk a začal v Bayreuthu prověřovat uprchlíky, zda mezi nimi nejsou českoslovenští agenti. Valtrovým úkolem bylo vysílat do ČSR kurýry a po návratu je vyslýchat. V září 1949 odjel Valtr s rodinou do USA. Od dubna 1951 začal přednášet na jazykové škole Pentagonu v Monterey v Kalifornii. Po dlouhé desítky let tam vyučoval budoucí vojáky, diplomaty, pracovníky FBI a tajných služeb českému jazyku. V Monterey zůstal až do odchodu do penze v roce 1978. Zemřel v Kalifornii 16. 7. 2006 ve věku 94 let.
  • Studie se věnuje jedné z málo známých osobností protikomunistické rezistence štábnímu kapitánu Bohumilu Valtrovi, který se narodil 10. června 1912 v Praze. K policii nastoupil v roce 1936 nastoupil a velmi rychle postupoval v hodnostech a funkcích, 30. ledna 1939 mu byla přiznána hodnost policejního nadporučíka, 1942 povýšen na kapitána a od července 1944 na štábního kapitána. Za nacistické okupace se účastnil odboje, pro jehož potřeby získával informace, ukrýval zbraně a těsně po začátku okupace pomohl řadě lidí, především vojenských důstojníků, k odchodu do zahraničí. Patřil k hrdinům Pražského povstání, vedl obsazení budovy rozhlasu a účastnil se bojů i na jiných místech Prahy. Několik dní po únorovém převratu uprchl s rodinou do Německa. V létě 1948 nastoupil do služeb CIC Norimberk a začal v Bayreuthu prověřovat uprchlíky, zda mezi nimi nejsou českoslovenští agenti. Valtrovým úkolem bylo vysílat do ČSR kurýry a po návratu je vyslýchat. V září 1949 odjel Valtr s rodinou do USA. Od dubna 1951 začal přednášet na jazykové škole Pentagonu v Monterey v Kalifornii. Po dlouhé desítky let tam vyučoval budoucí vojáky, diplomaty, pracovníky FBI a tajných služeb českému jazyku. V Monterey zůstal až do odchodu do penze v roce 1978. Zemřel v Kalifornii 16. 7. 2006 ve věku 94 let. (cs)
  • The article deals with one of the lesser known characters of the anti-communist resistance, staff captain Bohumil Valtr, born June 10, 1912, in Prague. He entered the police forces in 1936, rising swiftly through the ranks to become police first lieutenant in 1939, captain in 1942, and staff captain in 1944. He was a member of a anti-nazi resistance during the war, collecting information, hiding weapons, and helping many people to leave the country during the first weeks of the occupation. He was one of the heroes of the Prague Uprising, leading the charge for the public radio headquarters in the city. After the communist putsch in 1948, he left the country as well and, in Nuremberg in the summer of that year, he entered the CIC services. He got the task of screening refugees in Bayreuth for Czechoslovak agents, and later coordinated the efforts of a courier network in the country itself. In April 1951, he began lecturing at the Pentagon language school in Monterey, California, teaching Czech to future US soldiers, diplomats, FBI personnel as well as spies. He also worked for the Free Europe radio station, writing a series on Czechoslovak security apparatus - on the State Security, on the Public Security - and it individual personnel, titled %22We Know About You%22. He retired from his post at Monterey in 1978, and died in California on July 16, 2006, aged 94. (en)
Title
  • A Short Essay on Staff Captain Bohumil Valtr, A Forgotten Hero of Foreign Anti-communist Resistance (en)
  • Štábní kapitán Bohumil Valtr
  • Štábní kapitán Bohumil Valtr (cs)
skos:prefLabel
  • A Short Essay on Staff Captain Bohumil Valtr, A Forgotten Hero of Foreign Anti-communist Resistance (en)
  • Štábní kapitán Bohumil Valtr
  • Štábní kapitán Bohumil Valtr (cs)
skos:notation
  • RIV/75112779:_____/12:#0000225!RIV15-MSM-75112779
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 170865
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75112779:_____/12:#0000225
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • couriers; second resistance; World War II; Czechoslovakia 1940s.; anti-Communist resistance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9286814F212E]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Solitér. Pocta historikovi Václavu Veberovi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Svoboda, Libor
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ústav pro studium totalitních režimů
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87211-69-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software