About: Catching small birds-fine art and lovely     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Čižba is catching small birds using various techniques (nets, mesh, glue, paste) in order to obtain food or breeding cages for singing and entertainment. From the Middle Ages until the 19th century in our country is very widespread. It operated as a kind of living of the poorest sections as well as a taste of the nobility and clergy. The illegal form survived into the 20th century and probably undercover occurs to a small extent even today. In most of the civilized world, but transformed in amateur ornithology consisting of observation and protection of birds. The exhibition aims to show not only the various historical methods of catching birds, but also a reflection čižby in society - in the visual arts, fiction, drama and music. The exhibition aims to show visitors field of human activity, which despite its downsides, some deserve to be forgotten. (en)
  • Čižba (ptáčnictví) je chytání drobných ptáků pomocí různých technik (sítě, oka, lep, pasti) za účelem získání potravy nebo chovu v klecích pro zpěv a obveselení. Od středověku až do 19. století byla v našich zemích velmi rozšířená. Provozovala se jako druh obživy nejchudších vrstev i jako záliba šlechty a duchovenstva. V nezákonné podobě přetrvala do 20. století a pravděpodobně se v utajení vyskytuje v malé míře dodnes. Ve většině civilizovaného světa se ale přeměnila v amatérskou ornitologii spočívající v pozorování a ochraně ptactva. Výstava chce ukázat nejen různé historické techniky chytání ptáků, ale i odraz čižby ve společnosti – ve výtvarném umění, beletrii, dramatické tvorbě a hudbě. Výstava si klade za cíl přiblížit návštěvníkům obor lidské činnosti, který si přes své některé stinné stránky nezaslouží upadnout v zapomnění.
  • Čižba (ptáčnictví) je chytání drobných ptáků pomocí různých technik (sítě, oka, lep, pasti) za účelem získání potravy nebo chovu v klecích pro zpěv a obveselení. Od středověku až do 19. století byla v našich zemích velmi rozšířená. Provozovala se jako druh obživy nejchudších vrstev i jako záliba šlechty a duchovenstva. V nezákonné podobě přetrvala do 20. století a pravděpodobně se v utajení vyskytuje v malé míře dodnes. Ve většině civilizovaného světa se ale přeměnila v amatérskou ornitologii spočívající v pozorování a ochraně ptactva. Výstava chce ukázat nejen různé historické techniky chytání ptáků, ale i odraz čižby ve společnosti – ve výtvarném umění, beletrii, dramatické tvorbě a hudbě. Výstava si klade za cíl přiblížit návštěvníkům obor lidské činnosti, který si přes své některé stinné stránky nezaslouží upadnout v zapomnění. (cs)
Title
  • Catching small birds-fine art and lovely (en)
  • Čižba – umění jemné a líbezné
  • Čižba – umění jemné a líbezné (cs)
skos:prefLabel
  • Catching small birds-fine art and lovely (en)
  • Čižba – umění jemné a líbezné
  • Čižba – umění jemné a líbezné (cs)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/13:#0000091!RIV14-MZE-75075741
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 65578
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/13:#0000091
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E325BC5CE71A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • zámek Ohrada
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čeněk, Miroslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software