About: Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the development of the Museum of Agriculture the year 1918 was very important, when this establishment was institutionally founded and ist activity developed of the years of 1891 – when he museum was actually founded – until 1914. The establishment and the activity oft he museum were connected with the Czech Agrarian Party. The Agrarian Party was interested in establishing a cultural documentative institute oft he development of the country and agriculture – of course with state and public subsidy – and this a first in the Czech regions and later on the whole territory oft he Czechoslova republic. It received the necessary financial means from the membership fees, from the profit yielded from visits oft the exposition, but mostly from donations and subsidies. The activity oft he Museum of Agriculture after 1918 was intentionally orientated on the promotion of economic and cultural standarts of our agriculture. In 1939 a new building at Letná in Prague was constructer with financial support of agrarians, agricultural organizations and state subsidies. It was in the first palce designated for creation and exibition of entirely new conceived museum expositions, because it was expected – by right that this new workplace forminig together with the National Technical Museum a functional and architectonical unity would serve ist purpose once and for all. During the Second World War was the activity oft he museum strongly limited, the majority oft he collections not only in Prague but also in the other branches was badly damaged. After the end oft he war were the collections from the agriculural museums in brno and Opava centralized and prepared to be displayed in the museum at Letná. The Museum of Agriculture with ist collections made ist first appearance to the public on May, 6th, 1948. The following period was almost tragic for the activity of the museum. (en)
  • Založení Zemědělského muzea je úzce spojeno s Jubilejní výstavou v roce 1891. V roce 1893 byly tyto sbírky úředně odevzdány Ústřední hospodářské společnosti pro Království české a o dva roky později (po skončení Národopisné výstavy českoslovanské) musely být z výstaviště dokonce odstraněny. Při Národopisném muzeu českoslovanském se brzy vytvořilo zemědělské oddělení, které mělo dokonce pronajatou budovu (bývalou konírnu) v dolní části zahrady Kinských. V těchto místech byla také v roce 1908 otevřena první zemědělská expozice. Spolek se zaměřil na organizační a propagační činnost a na další doplňování sbírek. Nevyřešená ovšem zůstávala otázka umístění sbírek, a teprve po zdlouhavých jednáních se podařilo v roce 1923 adaptovat část budovy v zahradě Kinských, kde už jednou byly sbírky vystaveny. Ve 20. a 30. letech 20. století došlo také ke zřizování zemských a okresních poboček ČZM jako bylo muzeum ve Frýdku, Opavě, Bratislavě, Brně nebo Mukačevě. Ve 30. letech 20. století se opět začala řešit otázka vlastní reprezentativní víceúčelové muzejní budovy v Praze. Roku 1936 byl dokonce vybrán ve veřejné soutěži návrh ing. Milana Babušky na společnou budovu s Technickým muzeem československým v Praze na Letné. Vzhledem k nutnosti zachovat původní komunikace musel být tento projekt přepracován a ze společné stavby se nakonec staly dvě samostatné budovy. Po válce se počítalo s tím, že se z muzea v Praze na Letné stane centrum zemědělského muzejnictví, a proto sem také byly převezeny sbírky z Brna a Opavy. S tímto záměrem byla budova po nutných opravách slavnostně otevřena v roce 1948. Osud k muzeu nebyl však příznivě nakloněn, neboť v roce 1949 muselo opustit vlastní budovu na Letné a přenechat ji nově vzniklému Stavoprojektu. Státní dislokační komise přidělila muzeu náhradou část zámku Konopiště a zámek Kačina. Ústředí muzea zůstalo v Praze. V roce 1952 byl ale muzejní spolek zrušen a zestátněné muzeum bylo začleněno do Československé akademie zemědělských věd.
  • Založení Zemědělského muzea je úzce spojeno s Jubilejní výstavou v roce 1891. V roce 1893 byly tyto sbírky úředně odevzdány Ústřední hospodářské společnosti pro Království české a o dva roky později (po skončení Národopisné výstavy českoslovanské) musely být z výstaviště dokonce odstraněny. Při Národopisném muzeu českoslovanském se brzy vytvořilo zemědělské oddělení, které mělo dokonce pronajatou budovu (bývalou konírnu) v dolní části zahrady Kinských. V těchto místech byla také v roce 1908 otevřena první zemědělská expozice. Spolek se zaměřil na organizační a propagační činnost a na další doplňování sbírek. Nevyřešená ovšem zůstávala otázka umístění sbírek, a teprve po zdlouhavých jednáních se podařilo v roce 1923 adaptovat část budovy v zahradě Kinských, kde už jednou byly sbírky vystaveny. Ve 20. a 30. letech 20. století došlo také ke zřizování zemských a okresních poboček ČZM jako bylo muzeum ve Frýdku, Opavě, Bratislavě, Brně nebo Mukačevě. Ve 30. letech 20. století se opět začala řešit otázka vlastní reprezentativní víceúčelové muzejní budovy v Praze. Roku 1936 byl dokonce vybrán ve veřejné soutěži návrh ing. Milana Babušky na společnou budovu s Technickým muzeem československým v Praze na Letné. Vzhledem k nutnosti zachovat původní komunikace musel být tento projekt přepracován a ze společné stavby se nakonec staly dvě samostatné budovy. Po válce se počítalo s tím, že se z muzea v Praze na Letné stane centrum zemědělského muzejnictví, a proto sem také byly převezeny sbírky z Brna a Opavy. S tímto záměrem byla budova po nutných opravách slavnostně otevřena v roce 1948. Osud k muzeu nebyl však příznivě nakloněn, neboť v roce 1949 muselo opustit vlastní budovu na Letné a přenechat ji nově vzniklému Stavoprojektu. Státní dislokační komise přidělila muzeu náhradou část zámku Konopiště a zámek Kačina. Ústředí muzea zůstalo v Praze. V roce 1952 byl ale muzejní spolek zrušen a zestátněné muzeum bylo začleněno do Československé akademie zemědělských věd. (cs)
Title
  • Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952
  • Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952 (cs)
  • The Fatal Story of Czechoslovak Museum of Agriculture (en)
skos:prefLabel
  • Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952
  • Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952 (cs)
  • The Fatal Story of Czechoslovak Museum of Agriculture (en)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/13:#0000073!RIV14-MZE-75075741
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 94800
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/13:#0000073
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B1B5E9B3AC32]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Osudový příběh československého zemědělského muzea (1891) 1918 – 1952
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Steinová, Šárka
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní zemědělské muzeum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86874-47-0
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software