About: Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Předkládaná encyklopedie se zabývá ručním nářadím, vybranými stroji a pomůckami používanými v tesařství, truhlářství, kolářství, bednářství, sekernictví, kovářství, zámečnictví, obuvnictví, sedlářství, tkalcovství, krejčovství, zednictví, cihlářství a pokrývačství, tedy v řemeslech provozovanými na venkově. Popisované předměty pocházejí jednak ze sbírkového fondu NZM, dalších muzeí či jsou známy z odborné literatury. Teritoriálně se encyklopedie zaměřuje na území ČR, chronologicky zahrnuje nářadí, stroje a pomůcky z období od konce 18. do poloviny 20. století s přesahy u jednoduchého zpravidla více řemesly užívaného nářadí zpět až do pravěku a u některých strojů s přesahem i do druhé poloviny 20. století. Nářadí, stroje a pomůcky jsou popsány ve čtyřech rovinách. Rovina funkční ukazuje použití daného předmětu. Rovina materiálová poukazuje na materiály, z nichž je předmět zhotoven. Rovina konstrukční popisuje konstrukci jednotlivých předmětů a její jednotlivé typologické varianty. Poslední rovina nadstavbová si všímá, kde je to možné, symbolického významu jednotlivých předmětů. Součástí jednotlivých hesel je i stručná historie jednotlivých předmětů a uvedeni jsou nejvýznamnější výrobci jednotlivých druhů nářadí, strojů a pomůcek.. Encyklopedie obsahuje úvodní studii seznamující stručně s historií řemeslného nářadí, strojů a pomůcek, strukturou hesel a problematikou datace. Po vlastní encyklopedické části navazuje výběrová bibliografie venkovských řemesel a rejstřík výrobců řemeslnického nářadí a strojů. Encyklopedie je jedním z výstupů výzkumného záměru Vědecké zhodnocení sbírkového fondu NZM řešeného Národním zemědělským muzeem v letech 2005-2011.
  • Předkládaná encyklopedie se zabývá ručním nářadím, vybranými stroji a pomůckami používanými v tesařství, truhlářství, kolářství, bednářství, sekernictví, kovářství, zámečnictví, obuvnictví, sedlářství, tkalcovství, krejčovství, zednictví, cihlářství a pokrývačství, tedy v řemeslech provozovanými na venkově. Popisované předměty pocházejí jednak ze sbírkového fondu NZM, dalších muzeí či jsou známy z odborné literatury. Teritoriálně se encyklopedie zaměřuje na území ČR, chronologicky zahrnuje nářadí, stroje a pomůcky z období od konce 18. do poloviny 20. století s přesahy u jednoduchého zpravidla více řemesly užívaného nářadí zpět až do pravěku a u některých strojů s přesahem i do druhé poloviny 20. století. Nářadí, stroje a pomůcky jsou popsány ve čtyřech rovinách. Rovina funkční ukazuje použití daného předmětu. Rovina materiálová poukazuje na materiály, z nichž je předmět zhotoven. Rovina konstrukční popisuje konstrukci jednotlivých předmětů a její jednotlivé typologické varianty. Poslední rovina nadstavbová si všímá, kde je to možné, symbolického významu jednotlivých předmětů. Součástí jednotlivých hesel je i stručná historie jednotlivých předmětů a uvedeni jsou nejvýznamnější výrobci jednotlivých druhů nářadí, strojů a pomůcek.. Encyklopedie obsahuje úvodní studii seznamující stručně s historií řemeslného nářadí, strojů a pomůcek, strukturou hesel a problematikou datace. Po vlastní encyklopedické části navazuje výběrová bibliografie venkovských řemesel a rejstřík výrobců řemeslnického nářadí a strojů. Encyklopedie je jedním z výstupů výzkumného záměru Vědecké zhodnocení sbírkového fondu NZM řešeného Národním zemědělským muzeem v letech 2005-2011. (cs)
  • The presented encyclopedia is concerned with hand tools, selected machines and tools used in carpentry, joinery, wheelwright making, cooperage, axe making, smithery, locksmithing, shoemaking, saddlery, weaving, tailoring, bricklaying, brickmaking and thatching, which were the crafts practised in the countryside. The described objects originate either from the NMA collection fund or from other museums or they are known from professional literature. The encyclopedia is territorially based in the CR area, and chronologically it includes tools, machines and aids from the end of the VIII century to the middle of the XX century. Some tools can even overlap the period, especially when they were used by more crafts as some machines date back to the prehistoric period and some reach to the second half of the XX century. The tools, machines and aids are described in four levels. One level shows the functions of the given object. The material level indicates materials used for constructing the objects. The constructional level describes the structure of the individual objects and their various types. The last level adds and notices the symbolic value of particular objects, wherever it was possible. A brief history of individual objects is a part of the entries and it also mentions the most important makers of individual types of tools, machines and aids. The encyclopedia contains an introductory study of the history of handicraft tools, machines and aids, structured entries and their chronology. The encyclopedic part is followed by a selected bibliography of rural crafts and an index of handicraft tools and machine makers. The encyclopedia is one of the outcomes of the Scientific evaluation of the NMA collection fund carried out by the National Museum of Agriculture between 2005 and 2011. (en)
Title
  • Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla
  • Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla (cs)
  • Encyklopedy of tools, machines and aids - Rural crafts (en)
skos:prefLabel
  • Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla
  • Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla (cs)
  • Encyklopedy of tools, machines and aids - Rural crafts (en)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/11:2R002558!RIV12-MZE-75075741
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE7507574101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 197445
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/11:2R002558
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history rural crafts (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [33A70197FEA4]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Encyklopedie strojů a nářadí - Venkovská řemesla
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novák, Pavel
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní zemědělské muzeum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86874-38-8
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software