About: Encyklopedy of machines and tools - Food industry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The presented encyclopedia is an outcome of a research project of the Ministry of Agriculture CR MZE7507574101, Scientific evaluation of the collection fund of the National Museum of Agriculture, resolved in 2005 – 2011. The encyclopedia presents elementary entries from food processing fields, which come under the collection called Food processing in the National Museum of Agriculture – it concerns confectionery, sugar industry, yeast making, coffee and coffee substitutes processing, distillery, dairy and cheese making, mill production, vinegar production, bakery production, butchery, malting production and brewery, starch industry and tobacco processing. The encyclopedia brings a basic overview of machines, devices and instruments used in these food industries, which are or can be a part of museum collections in future. The encyclopedia is divided into chapters according to individual food sections. Each chapter includes a brief historical and technological presentation of the given area to clarify the following entries. Each chapter finishes with a list of basic bibliography, which was used to create the entries. Pictures of machines and tools are an integral and very important part of the entries as they can be helpful when identifying the objects either in the museum depository or directly on the terrain. The main purpose of the whole work is to help orientation in the given area and describe individual objects which were used in food industries much more easily and therefore improve the work in the museum either by making descriptions of existing objects or by searching for further possible sources. (en)
  • Předkládaná encyklopedie je výstupem výzkumného záměru Ministerstva zemědělství ČR MZE7507574101 Vědecké zhodnocení sbírkového fondu Národního zemědělského muzea, řešeného v letech 2005–2011. Encyklopedie představuje elementární hesla z potravinářských oborů, které spadají pod sbírku Potravinářská výroba v Národním zemědělském muzeu - jedná se o cukrářství, cukrovarnictví, drožďářství, zpracování kávy a kávovin, lihovarnictví, mlékařství a sýrařství, mlynářství, octářství, olejnictví, pekařství, řeznictví, sladovnictví a pivovarnictví, škrobařství a zpracování tabáku. Encyklopedie přináší základní přehled strojů, přístrojů a nářadí používaných v těchto potravinářských odvětvích, které zároveň jsou nebo mohou být v budoucnu součástí muzejních sbírek. Encyklopedie je dělena na kapitoly podle jednotlivých potravinářských oborů. Každá kapitola má v úvodu stručný historický či technologický exkurz do dané problematiky, aby následující hesla byla srozumitelnější. Za každou kapitolou je rovněž přehled základní literatury, z které byla hesla převážně čerpána. Nedílnou a velmi důležitou součástí hesel jsou obrázky strojů a nástrojů, které mají napomoci identifikovat tyto předměty buď v depozitářích muzeí nebo přímo v terénu. Hlavním smyslem celé práce je tedy pomoci se orientovat v dané problematice a snáze popsat jednotlivé předměty, které se používaly v potravinářských oborech, a tím zlepšit vlastní muzejní práci, ať už při popisu stávajících předmětů nebo ve vyhledávání dalších potenciálních zdrojů.
  • Předkládaná encyklopedie je výstupem výzkumného záměru Ministerstva zemědělství ČR MZE7507574101 Vědecké zhodnocení sbírkového fondu Národního zemědělského muzea, řešeného v letech 2005–2011. Encyklopedie představuje elementární hesla z potravinářských oborů, které spadají pod sbírku Potravinářská výroba v Národním zemědělském muzeu - jedná se o cukrářství, cukrovarnictví, drožďářství, zpracování kávy a kávovin, lihovarnictví, mlékařství a sýrařství, mlynářství, octářství, olejnictví, pekařství, řeznictví, sladovnictví a pivovarnictví, škrobařství a zpracování tabáku. Encyklopedie přináší základní přehled strojů, přístrojů a nářadí používaných v těchto potravinářských odvětvích, které zároveň jsou nebo mohou být v budoucnu součástí muzejních sbírek. Encyklopedie je dělena na kapitoly podle jednotlivých potravinářských oborů. Každá kapitola má v úvodu stručný historický či technologický exkurz do dané problematiky, aby následující hesla byla srozumitelnější. Za každou kapitolou je rovněž přehled základní literatury, z které byla hesla převážně čerpána. Nedílnou a velmi důležitou součástí hesel jsou obrázky strojů a nástrojů, které mají napomoci identifikovat tyto předměty buď v depozitářích muzeí nebo přímo v terénu. Hlavním smyslem celé práce je tedy pomoci se orientovat v dané problematice a snáze popsat jednotlivé předměty, které se používaly v potravinářských oborech, a tím zlepšit vlastní muzejní práci, ať už při popisu stávajících předmětů nebo ve vyhledávání dalších potenciálních zdrojů. (cs)
Title
  • Encyklopedy of machines and tools - Food industry (en)
  • Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba
  • Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba (cs)
skos:prefLabel
  • Encyklopedy of machines and tools - Food industry (en)
  • Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba
  • Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba (cs)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/11:2R002556!RIV12-MZE-75075741
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE7507574101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 197448
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/11:2R002556
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history food industry (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9F7474421705]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Encyklopedie strojů a nástrojů - Potravinářská výroba
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Linhartová, Klára
  • Bortel, Roman
  • Kubásková, Lucie
  • Růžičková, Vladimíra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní zemědělské muzeum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86874-35-7
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software