About: Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Založením Národního zemědělského muzea r.1891 vznikly obsáhlé soubory sbírkových fondů, spojených s venkovem, způsobem života a činností jeho obyvatel. Tento díl encyklopedie je zaměřený na sbírky spojené se zemědělskou prvovýrobou, tj. pěstováním rostlin a chovem hospodářských zvířat jako základní činnost, kterou si lidé zajišťovali obživu nejenom pro sebe a své rodiny, ale i pro další nezemědělské obyvatelstvo. S touto činností úzce souvisí i snahy o soužití s okolní přírodou ve smyslu získávání všeho, co člověk z přírody může využít, ale zároveň snaha přírodě neublížit, zachovat ji v co největší míře v její původní podobě. Tyto snahy jsou patrné z textů jednotlivých hesel, kde se autoři snažili nejenom o popis předmětu, ale i o zmapování jeho vývoje a způsobů využití, leckdy i zdůraznění jeho předností a záporů, díky kterým se buď daný předmět rozšířil a zdokonaloval nebo se zcela přestal používat. V případě zmizení předmětu z výrobní praxe je jeho existence ve sbírkách muzea to, co se od muzeí očekává, a to kromě jiného uchovávání dokladů kulturního dědictví. Výběr hesel do této encyklopedie byl odvozen od předmětů, nacházejících se ve sbírkovém fondu NZM a snad právě proto předpokládáme, že se stane zajímavou pro veřejnost, zajímající se nejenom o zemědělství jako takové, ale zajímající se i o historii zemědělství, o to, co, jak a proč naši předkové při zemědělské činnosti používali.
  • Založením Národního zemědělského muzea r.1891 vznikly obsáhlé soubory sbírkových fondů, spojených s venkovem, způsobem života a činností jeho obyvatel. Tento díl encyklopedie je zaměřený na sbírky spojené se zemědělskou prvovýrobou, tj. pěstováním rostlin a chovem hospodářských zvířat jako základní činnost, kterou si lidé zajišťovali obživu nejenom pro sebe a své rodiny, ale i pro další nezemědělské obyvatelstvo. S touto činností úzce souvisí i snahy o soužití s okolní přírodou ve smyslu získávání všeho, co člověk z přírody může využít, ale zároveň snaha přírodě neublížit, zachovat ji v co největší míře v její původní podobě. Tyto snahy jsou patrné z textů jednotlivých hesel, kde se autoři snažili nejenom o popis předmětu, ale i o zmapování jeho vývoje a způsobů využití, leckdy i zdůraznění jeho předností a záporů, díky kterým se buď daný předmět rozšířil a zdokonaloval nebo se zcela přestal používat. V případě zmizení předmětu z výrobní praxe je jeho existence ve sbírkách muzea to, co se od muzeí očekává, a to kromě jiného uchovávání dokladů kulturního dědictví. Výběr hesel do této encyklopedie byl odvozen od předmětů, nacházejících se ve sbírkovém fondu NZM a snad právě proto předpokládáme, že se stane zajímavou pro veřejnost, zajímající se nejenom o zemědělství jako takové, ale zajímající se i o historii zemědělství, o to, co, jak a proč naši předkové při zemědělské činnosti používali. (cs)
  • When the National Museum of Agriculture was established in 1891, large collections connected with the countryside and the way of life of its inhabitants could be created there. This part of the encyclopedia contains collections connected with basic agriculture, i.e. growing plants and breeding farm animals, which used to be the basic activity to secure livelihood not only for the farmers and their families, but also for other inhabitants. These activities were closely connected with the attempts to coexist with the surrounding nature while using all possible benefits from it without harming the environment and keeping its original shape. These attempts are obvious in the presented entries, where the authors tried not only to describe the objects but also map their development and the way of use, even if it meant to emphasize both the positive and negative features, thanks to which the given object was either widely spread or stopped being used. In case of disappearance of some objects from production practise, it is expected from museums, that the objects will at least exist in their collections, together with other documents of cultural heritage. The choice of entries in this encyclopedia derives from the objects existing in the NMA collection fund and therefore we hope that it might make the public take interest in them. We hope that it will attract not only those who are interested in agriculture but also those who are interested in the history of agriculture and why, how, and what tools our predecessors used for farming activities. (en)
Title
  • Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství
  • Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství (cs)
  • Encyklopedy of machines and tools - Agriculture (en)
skos:prefLabel
  • Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství
  • Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství (cs)
  • Encyklopedy of machines and tools - Agriculture (en)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/11:2R002554!RIV12-MZE-75075741
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE7507574101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 197447
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/11:2R002554
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history agriculure machines tools (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0362455BB5C0]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Encyklopedie strojů a nářadí - zemědělství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Láznička, Jan
  • Michálek, Vladimír
  • Růžičková, Vladimíra
  • Strnadová, Dana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní zemědělské muzeum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86874-37-1
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software