AttributesValues
rdf:type
Description
  • The article attempts to highlight broader issues of the renovation of this fund, specific in many ways using concrete examples of the care of modern monuments and architectural complexes of the 20th century in the municipal heritage zone of Hradec Králové. At the same time, it endeavors to explain that it is both the consistent care and effort towards individuality and details as well as the urban elements in public space (municipal mobiliary, green space) that form a historically valuable whole. The article selectively highlights individual interventions over the last decade, both exterior and interior. It mentions the challenge of façade color schemes, secondary thermal insulation, the replacement of window and door boxes, mobiliary restoration, technical installations, and the restoration of paintings and tiles, as well as addressing the planned interventions in the municipal heritage zone and the municipal buffer zone, and future planned and necessary renovations of heritage properties. When caring for architecture of the 20th century in a protected area, however, one must always bear in mind the value of the entire aggregate, since in this area the Hegelian ideal applies that the entire unit has greater importance than the individual items that comprise it. (en)
  • Příspěvek se na konkrétních příkladech péče o moderní památky a architektonické celky 20. století v Městské památkové zóně Hradec Králové snaží poukázat na obecnější problémy obnovy tohoto v mnoha směrech specifického fondu. Zároveň se snaží vykreslit, že je to právě konzistentní péče a snaha o jednotlivosti, detaily, ale i o urbánní prvky ve veřejném prostoru (městský mobiliář, zeleň), které tvoří památkově hodnotný celek. Příspěvek výběrově poukazuje na jednotlivé zásahy v posledních deseti letech a to exteriérové a interiérové. Zmiňuje problematiku barevnosti fasád, druhotné tepelné izolace (zateplování), výměny okenních a dveřních polí, restaurace mobiliáře, technického zařízení, obnovy výmalby a obkladů, ale zamýšlí se i nad plánovanými zásahy v MPZ a ochranném pásmu MPR a budoucími plánovanými i potřebnými památkovými obnovami. Při péči o architekturu 20. století v památkově chráněném území je ale třeba mít vždy na paměti i hodnotu celku, protože dle zde platí hegeliánský ideál většího významu celku, než jednotlivostí, které ho tvoří.
  • Příspěvek se na konkrétních příkladech péče o moderní památky a architektonické celky 20. století v Městské památkové zóně Hradec Králové snaží poukázat na obecnější problémy obnovy tohoto v mnoha směrech specifického fondu. Zároveň se snaží vykreslit, že je to právě konzistentní péče a snaha o jednotlivosti, detaily, ale i o urbánní prvky ve veřejném prostoru (městský mobiliář, zeleň), které tvoří památkově hodnotný celek. Příspěvek výběrově poukazuje na jednotlivé zásahy v posledních deseti letech a to exteriérové a interiérové. Zmiňuje problematiku barevnosti fasád, druhotné tepelné izolace (zateplování), výměny okenních a dveřních polí, restaurace mobiliáře, technického zařízení, obnovy výmalby a obkladů, ale zamýšlí se i nad plánovanými zásahy v MPZ a ochranném pásmu MPR a budoucími plánovanými i potřebnými památkovými obnovami. Při péči o architekturu 20. století v památkově chráněném území je ale třeba mít vždy na paměti i hodnotu celku, protože dle zde platí hegeliánský ideál většího významu celku, než jednotlivostí, které ho tvoří. (cs)
Title
  • Heritage care of a city in its green space. The renovation of structures and entire architectural aggregates of the 20th century in the municipal heritage zone and buffer zone of the municipal heritage reservation of Hradec Králové over the past years (en)
  • Památková péče o město v zeleni. Obnova staveb a architektonických celků 20. století v MPZ a ochranném pásmu MPR Hradec Králové v posledních letech
  • Památková péče o město v zeleni. Obnova staveb a architektonických celků 20. století v MPZ a ochranném pásmu MPR Hradec Králové v posledních letech (cs)
skos:prefLabel
  • Heritage care of a city in its green space. The renovation of structures and entire architectural aggregates of the 20th century in the municipal heritage zone and buffer zone of the municipal heritage reservation of Hradec Králové over the past years (en)
  • Památková péče o město v zeleni. Obnova staveb a architektonických celků 20. století v MPZ a ochranném pásmu MPR Hradec Králové v posledních letech
  • Památková péče o město v zeleni. Obnova staveb a architektonických celků 20. století v MPZ a ochranném pásmu MPR Hradec Králové v posledních letech (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/14:#0003811!RIV15-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 35637
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/14:#0003811
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • modern architecture; urbanism; heritage renovation; façade color schemes; Hradec Králové; Jan Kotěra; Josef Gočár; František Ulrich (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5C97614C0F9F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 74
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zikmund-Lender, Ladislav
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software