About: Varhany Josefa Breinbauera v kostele sv. Alžběty v Teplicích – ojedinělá památka varhanářského romantismu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The article draws attention to a little known organ on an important representative of Austrian romantic organ industry, Josef Breinbauer from Ottensheim, in the church of St. Elisabeth in Teplice. The instrument of a slider chest system with 20 registers on two manuals and a pedal was built in the year of 1877 under unknown circumstances. The concept of its disposition was influenced by so called Regensburg reform of church music, but mensuration of higher registers and aslo twelve-tone repeat pedal prove a subsiding tradition of classical organ industry. Except of two partial intervention in disposition the instrument has been preserved in its original condition and today it is the largest and the most northerly located work of Josef Breinbauer in the territory of our state. (en)
  • Článek upozorňuje na málo známé varhany významného představitele rakouského romantického varhanářství, Josefa Breinbauera z Ottensheimu, v kostele sv. Alžběty v Teplicích. Nástroj mechanické zásuvkové soustavy s 20 znějícími rejstříky na dvou manuálech a pedálu byl postaven roku 1877 za dosud nezjištěných okolností. Jeho dispozice je koncipována již pod vlivem tzv. řezenské reformy chrámové hudby, ale menzurace vyšších rejstříků i dvanáctitónový repetující pedál jsou ještě dokladem doznívání tradice klasického varhanářství. Nástroj se až na dva dílčí zásahy do dispozice dochoval v původním stavu a je dnes největším a nejseverněji položeným dílem Josefa Breinbauera na území našeho státu.
  • Článek upozorňuje na málo známé varhany významného představitele rakouského romantického varhanářství, Josefa Breinbauera z Ottensheimu, v kostele sv. Alžběty v Teplicích. Nástroj mechanické zásuvkové soustavy s 20 znějícími rejstříky na dvou manuálech a pedálu byl postaven roku 1877 za dosud nezjištěných okolností. Jeho dispozice je koncipována již pod vlivem tzv. řezenské reformy chrámové hudby, ale menzurace vyšších rejstříků i dvanáctitónový repetující pedál jsou ještě dokladem doznívání tradice klasického varhanářství. Nástroj se až na dva dílčí zásahy do dispozice dochoval v původním stavu a je dnes největším a nejseverněji položeným dílem Josefa Breinbauera na území našeho státu. (cs)
Title
  • Varhany Josefa Breinbauera v kostele sv. Alžběty v Teplicích – ojedinělá památka varhanářského romantismu.
  • Varhany Josefa Breinbauera v kostele sv. Alžběty v Teplicích – ojedinělá památka varhanářského romantismu. (cs)
  • Organ of Josef Breinbauer in the church of St. Elisabeth in the town of Teplice – a unique monument of organ romanticism. (en)
skos:prefLabel
  • Varhany Josefa Breinbauera v kostele sv. Alžběty v Teplicích – ojedinělá památka varhanářského romantismu.
  • Varhany Josefa Breinbauera v kostele sv. Alžběty v Teplicích – ojedinělá památka varhanářského romantismu. (cs)
  • Organ of Josef Breinbauer in the church of St. Elisabeth in the town of Teplice – a unique monument of organ romanticism. (en)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/13:#0003827!RIV15-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V, Z(MK07503233302)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2012
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 113618
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/13:#0003827
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • organ; Josef Breinbauer; disposition; romantic organy industry (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8E20BCB8F223]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Monumentorum custos
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Honys, Vít
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1803-781X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software