About: Former paper mills in the Sušice area - a thesis of ongoing research     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V rámci probíhající úvodní fáze plošného výzkumu bývalých papíren na území Plzeňského kraje, byly na základě studia odborné literatury a vlastního bádání v území, vymezeném správním obvodem ORP Sušice v okrese Klatovy, zjištěny všechny prokazatelně existující bývalé továrny na papír. Ty byly na základě studia starých katastrálních map a shromážděné archivní a ikonografické dokumentace identifikovány, přímo na místě byl zjištěn jejich stávající stav, který byl následně fotograficky zdokumentován. Mohlo tak být konstatováno, že z celkového počtu jedenácti papíren pět zaniklo zcela (Annín, Kundratice, Lídlovy Dvory, Prášily II, Radešov), dvě se zachovaly v torzálním stavu (Vatětice) či terénních pozůstatcích (Prášily II) a pouze v Kolinci, Petrovicích a Velharticích se hlavní provozní budovy zachovaly, avšak ve výrazně stavebně pozměněné podobě. Příspěvek by rád vytvořil základ pro hlubší poznání studovaných papírenských provozů na Sušicku, zároveň však také pro systematický výzkum této oblasti industriálního dědictví v kontextu celé ČR. Jeho výsledkem by pak mohlo být odborné vyhodnocení objektů papírenského průmyslu na našem území a učinění příslušných kroků k jejich památkové ochraně.
  • V rámci probíhající úvodní fáze plošného výzkumu bývalých papíren na území Plzeňského kraje, byly na základě studia odborné literatury a vlastního bádání v území, vymezeném správním obvodem ORP Sušice v okrese Klatovy, zjištěny všechny prokazatelně existující bývalé továrny na papír. Ty byly na základě studia starých katastrálních map a shromážděné archivní a ikonografické dokumentace identifikovány, přímo na místě byl zjištěn jejich stávající stav, který byl následně fotograficky zdokumentován. Mohlo tak být konstatováno, že z celkového počtu jedenácti papíren pět zaniklo zcela (Annín, Kundratice, Lídlovy Dvory, Prášily II, Radešov), dvě se zachovaly v torzálním stavu (Vatětice) či terénních pozůstatcích (Prášily II) a pouze v Kolinci, Petrovicích a Velharticích se hlavní provozní budovy zachovaly, avšak ve výrazně stavebně pozměněné podobě. Příspěvek by rád vytvořil základ pro hlubší poznání studovaných papírenských provozů na Sušicku, zároveň však také pro systematický výzkum této oblasti industriálního dědictví v kontextu celé ČR. Jeho výsledkem by pak mohlo být odborné vyhodnocení objektů papírenského průmyslu na našem území a učinění příslušných kroků k jejich památkové ochraně. (cs)
  • As part of the ongoing initial phase of the general research of former paper mills in the Plzeň region, all existing former paper mills were clearly identified based on a study of literature and personal research in the area as defined by the administrative districts of Sušice in the Klatovy District. Based on a study of old cadastral maps and collected archival and iconographic documentation, the paper mills were identified, then their present conditions were ascertained on site and subsequently photographically documented. It may now be concluded that from a total of eleven paper mills, five have disappeared completely (Annín, Kundratice, Lídlovy Dvory, Prášily II, Radešov), two are preserved as torsos (Vatětice) or as terrain remnants (Prášily II), and in only three cases (Kolince, Petrovice and Velhartice) did the main operation buildings remain, albeit in a significantly altered structural form. This essay would like to create a foundation for a deeper understanding of the studied paper mill operations in the Sušice area as well as for the systematic research in this area of industrial heritage in the context of the entire Czech Republic. The result could then be an expert evaluation of the buildings of the paper industry in our country and the execution of appropriate steps to ensure their heritage protection. (en)
Title
  • Former paper mills in the Sušice area - a thesis of ongoing research (en)
  • Bývalé papírny na Sušicku. Teze probíhajícího výzkumu
  • Bývalé papírny na Sušicku. Teze probíhajícího výzkumu (cs)
skos:prefLabel
  • Former paper mills in the Sušice area - a thesis of ongoing research (en)
  • Bývalé papírny na Sušicku. Teze probíhajícího výzkumu
  • Bývalé papírny na Sušicku. Teze probíhajícího výzkumu (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/13:#0003379!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 64092
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/13:#0003379
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • paper mills; Šumava; Sušice area; Ptava River basin area (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [524D211A9937]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 73
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rys, Michal
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software