About: Faithfulness to tradition or an exploration of the work of an organ maker Stefan Müller from Křemýž     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • On the turn of the 19 and 20 century one of the last organ-makers who stuck to classical principles of organ making on the principle of a mechanic slider system – was a regional organ maker Stefan Müller from Křemýž near Teplice ( born 14 Nov. 1841) The study provides characteristic of his organ making activities, of which the most outstanding was impelementation of a new 2-manual organ with 20 registers for the church of St. Martin in Rtyně nad Bílinou from the period of 1881 – 1883. The process of its building was documented with rich archival material. The concept of organ prospect, the dispozition and some constructional features were inspired by organ built not long before by brothers Fellers for the church of St. John the Baptist in Teplice and by Josef Prediger for the church of Annunciation of Virgin Mary in Duchcov. In the second manual Stefan Müller used several pipe ranks taken over from previous Baroque chair organ ( or Ruckpositiv). This conservative and eclectic character was typical for the most of his following works, of which the most important was the reconstruction of the organ in the church of St. Lawrence in Kostomlaty pod Milešovkou from the year of 1898. This is also the last example of placing the chair organ (or Ruckpositiv) in independent case in the staircase. His conservative adherence to principle of slider chest till the end of his working activity in the 20ś of the 20 century was compensated by quite utilitarian composition of fragments of historic pipe ranks with newly bought pipe material and other cost-saving arrangements. (en)
  • Mezi poslední udržovatele klasických principů varhanářství mechanické zásuvkové soustavy na přelomu 19. – 20. století v severních Čechách nepochybně patří regionální varhanář Štefan Müller z Křemýže u Teplic (*14. 11. 1841). Studie podává charakteristiku jeho varhanářské činnosti, v níž vyniká jako nejvýznamnější realizace nových dvoumanuálových varhan s 20 znějícími rejstříky pro kostel sv. Martina ve Rtyni nad Bílinou z let 1881 – 1883, jejíž průběh je doložen početnými archivními materiály. Koncepce varhanního prospektu, dispozice i některé konstrukční prvky byly inspirovány nedlouho předtím postavenými nástroji bratří Fellerů pro kostel sv. Jana Křtitele v Teplicích a Josefa Predigera pro kostel Zvěstování P. Marie v Duchově, přičemž ve II. manuálu bylo využito několik píšťalových řad převzatých z předchozího barokního pozitivu. Tento konzervativně eklektický charakter je typický i pro většinu jeho dalších realizací, z nichž nejvýznamnější je přestavba varhan v kostele sv. Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou z roku 1898. Ta je současně v kraji posledním příkladem situování stroje pozitivu do samostatné skříně v zábradlí. Konzervativní lpění na principu mechanické zásuvky až do sklonku jeho činnosti ve 2. desetiletí 20. století bylo ale kompenzováno poměrně utilitární skladbou torz historických píšťalových řad s nově zakupovaným píšťalovým materiálem i dalšími úspornými řešeními.
  • Mezi poslední udržovatele klasických principů varhanářství mechanické zásuvkové soustavy na přelomu 19. – 20. století v severních Čechách nepochybně patří regionální varhanář Štefan Müller z Křemýže u Teplic (*14. 11. 1841). Studie podává charakteristiku jeho varhanářské činnosti, v níž vyniká jako nejvýznamnější realizace nových dvoumanuálových varhan s 20 znějícími rejstříky pro kostel sv. Martina ve Rtyni nad Bílinou z let 1881 – 1883, jejíž průběh je doložen početnými archivními materiály. Koncepce varhanního prospektu, dispozice i některé konstrukční prvky byly inspirovány nedlouho předtím postavenými nástroji bratří Fellerů pro kostel sv. Jana Křtitele v Teplicích a Josefa Predigera pro kostel Zvěstování P. Marie v Duchově, přičemž ve II. manuálu bylo využito několik píšťalových řad převzatých z předchozího barokního pozitivu. Tento konzervativně eklektický charakter je typický i pro většinu jeho dalších realizací, z nichž nejvýznamnější je přestavba varhan v kostele sv. Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou z roku 1898. Ta je současně v kraji posledním příkladem situování stroje pozitivu do samostatné skříně v zábradlí. Konzervativní lpění na principu mechanické zásuvky až do sklonku jeho činnosti ve 2. desetiletí 20. století bylo ale kompenzováno poměrně utilitární skladbou torz historických píšťalových řad s nově zakupovaným píšťalovým materiálem i dalšími úspornými řešeními. (cs)
Title
  • Faithfulness to tradition or an exploration of the work of an organ maker Stefan Müller from Křemýž (en)
  • Věrnost tradici, aneb sonda do díla regionálního varhanáře Štefana Müllera z Křemýže
  • Věrnost tradici, aneb sonda do díla regionálního varhanáře Štefana Müllera z Křemýže (cs)
skos:prefLabel
  • Faithfulness to tradition or an exploration of the work of an organ maker Stefan Müller from Křemýž (en)
  • Věrnost tradici, aneb sonda do díla regionálního varhanáře Štefana Müllera z Křemýže
  • Věrnost tradici, aneb sonda do díla regionálního varhanáře Štefana Müllera z Křemýže (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003566!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177329
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003566
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • 19th century; 20th century; organ; church (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0E0D9C37A397]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Monumentorum Custos
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Honys, Vít
issn
  • 1803-781X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software