About: Příbory ve stolování šlechtického domu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The development of the flatware as a content of the history of the dining manners in the aristocratic households. The formation of the European styled cutlery consisting of knife, spoon and for is historically quite new. Only knifes and spoons were used in aristocratic household till The Renaissance period. Fork supplied the cutlery thanks to various social and economic changes during the 15th and 16th century. Those changes include the extension of the grocery market as a result of a speeding transport, new ways of a food conversion or the development of the social manners. These changes were the reason of the modernisation and the development of the table manners and also of the basic flatware equipment. There are various items in the mobilliar funds of castles and chateaus operated by The National Heritage Institute and those items are depicting the beginnings and the development of cutlery and also the changes in the table manners in the aristocratic households which could be all presented to the visitors. (en)
  • Vývoj stolního náčiní jako součásti historie stolovaní v šlechtické domácnosti. Dnes běžná sestava příboru evropského typu, sestávající z nože, lžíce a vidličky, je historicky velmi mladá. Až do renesance se při jídle i ve šlechtických domech používaly jen nůž a lžíce. Vidlička doplnila příbor vlivem společenských a hospodářských změn, k nimž došlo koncem 15. a v 16. století. Rozšíření potravinového trhu v důsledku zlepšující se a zrychlující se dopravy, nová úprava pokrmů a měnící se normy společenského chování byly důvodem modernizace tradičního stolování a změn, kterými prošla sestava základních jídelních nástrojů. V mobiliárních fondech hradů a zámků, spravovaných NPÚ, se nacházejí písemné a výtvarné prameny a předměty hmotné kultury dokládající evoluci příboru a umožňující rekonstruovat historií vzniku a vývoje stolování v šlechtických domácnostech a přiblížit ji formou historických expozic návštěvníkům.
  • Vývoj stolního náčiní jako součásti historie stolovaní v šlechtické domácnosti. Dnes běžná sestava příboru evropského typu, sestávající z nože, lžíce a vidličky, je historicky velmi mladá. Až do renesance se při jídle i ve šlechtických domech používaly jen nůž a lžíce. Vidlička doplnila příbor vlivem společenských a hospodářských změn, k nimž došlo koncem 15. a v 16. století. Rozšíření potravinového trhu v důsledku zlepšující se a zrychlující se dopravy, nová úprava pokrmů a měnící se normy společenského chování byly důvodem modernizace tradičního stolování a změn, kterými prošla sestava základních jídelních nástrojů. V mobiliárních fondech hradů a zámků, spravovaných NPÚ, se nacházejí písemné a výtvarné prameny a předměty hmotné kultury dokládající evoluci příboru a umožňující rekonstruovat historií vzniku a vývoje stolování v šlechtických domácnostech a přiblížit ji formou historických expozic návštěvníkům. (cs)
Title
  • Příbory ve stolování šlechtického domu
  • Příbory ve stolování šlechtického domu (cs)
  • Table instruments in feasting of aristocratic residences (en)
skos:prefLabel
  • Příbory ve stolování šlechtického domu
  • Příbory ve stolování šlechtického domu (cs)
  • Table instruments in feasting of aristocratic residences (en)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003461!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV026)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 161567
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003461
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • culture of everyday life; aristocratic residences; table instruments; spoon; celery; dining; knife; fork (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2D4CA113F7F5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 72
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vavřinová, Valburga
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software