About: New or old? Restoration of the murals and innovation of the liturgical space in the Hostivař church     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this essay, the authors considers the Riegl expression age-value and the general terms new and old in relation to our understanding of tradition, a term which is used (certainly in other contexts as well) by both ourselves as conservationists as well as by representatives of the church. The goal of this article is also to point out the increasingly forgotten humanitarian fundament of monument care which, in an initially correct effort to preserve historical material, is often suppressed by technical and technological considerations about the monument. As a consequence of this approach emphasizing material authenticity, we can see a marked lack of interest in the content authenticity of monuments in conservation practice; in the case of sacred structures, this applies to the monument's subjection to its religious purpose. It is no exception that we view churches rather as museums (of the spiritual and artistic past) rather than living spiritual organisms; this is naturally met with radical rejection by the community of believers. We may use the Church of the Beheading of St. John the Baptist in Hostivař as an example; a late Romanesque wall mural was recently restored in the church's apse, demonstrating a possible way of thinking about approaches to sacred mobiliary. In the author's opinion, such approaches should not be reckless or injudicious in a conservationist sense, but neither should they be a priori rejected by conservationists. This, of course, requires enlightenment and education from both participating parties. (en)
  • V příspěvku se autor zamýšlí nad Rieglovým pojmem hodnota stáří a nad obecnými pojmy nové a staré ve vazbě na chápání tradice, tedy pojmu, se kterým – a nepochybně v jiných kontextech – operují jak památkáři, tak představitelé církví. Cílem příspěvku je také poukázat na stále více zapomínaný humanitní fundament památkové péče, který bývá – v prvotně správné snaze o zachování historické matérie – nejednou potlačován technickým a technologickým uvažováním o památce. Jako důsledek tohoto přístupu, kladoucím důraz na materiálovou autenticitu, můžeme nahlížet i nepříliš valný zájem památkové péče o obsahovou autenticitu památek, v případě sakrálních staveb tedy o to, aby sloužily bohoslužebnému účelu. Není výjimkou, že kostely vnímáme spíše jako muzea (duchovní i výtvarné minulosti), než jako živé duchovní organismy, což se nutně setkává ze strany (části) věřící obce s radikálním odmítnutím. Na příkladu kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři, v jehož apsidě byla nedávno restaurovaná pozdně románská nástěnná malba, poukazuji na možný způsob uvažování o zásazích do sakrálního mobiliáře. Ony zásahy by z mého pohledu neměly být živelné a památkově neuvážené, na druhé straně by zase neměly být a priori památkáři odmítané. K tomu je ovšem potřeba osvěta a vzdělávání na obou zúčastněných stranách.
  • V příspěvku se autor zamýšlí nad Rieglovým pojmem hodnota stáří a nad obecnými pojmy nové a staré ve vazbě na chápání tradice, tedy pojmu, se kterým – a nepochybně v jiných kontextech – operují jak památkáři, tak představitelé církví. Cílem příspěvku je také poukázat na stále více zapomínaný humanitní fundament památkové péče, který bývá – v prvotně správné snaze o zachování historické matérie – nejednou potlačován technickým a technologickým uvažováním o památce. Jako důsledek tohoto přístupu, kladoucím důraz na materiálovou autenticitu, můžeme nahlížet i nepříliš valný zájem památkové péče o obsahovou autenticitu památek, v případě sakrálních staveb tedy o to, aby sloužily bohoslužebnému účelu. Není výjimkou, že kostely vnímáme spíše jako muzea (duchovní i výtvarné minulosti), než jako živé duchovní organismy, což se nutně setkává ze strany (části) věřící obce s radikálním odmítnutím. Na příkladu kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři, v jehož apsidě byla nedávno restaurovaná pozdně románská nástěnná malba, poukazuji na možný způsob uvažování o zásazích do sakrálního mobiliáře. Ony zásahy by z mého pohledu neměly být živelné a památkově neuvážené, na druhé straně by zase neměly být a priori památkáři odmítané. K tomu je ovšem potřeba osvěta a vzdělávání na obou zúčastněných stranách. (cs)
Title
  • New or old? Restoration of the murals and innovation of the liturgical space in the Hostivař church (en)
  • Nové nebo staré? Restaurování nástěnné malby a inovace liturgického prostoru v hostivařském kostele
  • Nové nebo staré? Restaurování nástěnné malby a inovace liturgického prostoru v hostivařském kostele (cs)
skos:prefLabel
  • New or old? Restoration of the murals and innovation of the liturgical space in the Hostivař church (en)
  • Nové nebo staré? Restaurování nástěnné malby a inovace liturgického prostoru v hostivařském kostele
  • Nové nebo staré? Restaurování nástěnné malby a inovace liturgického prostoru v hostivařském kostele (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003056!RIV13-MK0-75032333
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 154685
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003056
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • 2nd Vatican Council; liturgy; mobiliary; conservation; authenticity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [068A6C604742]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 72
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Skalický, Petr
issn
  • 1210-5538
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software