About: Veřejné finance v České republice: teorie a praxe     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This publication deals with the system of public finances in the Czech Republic. Its main goal is to combine modern , contemporary theories of public finance with practical application , ie, their real expressions in everyday economic and social practice. Interpretation begins with an explanation of basic concepts : the public sector , public finance , public budget and the budget system . It is important to clarify the causes of the public sector and public finance in the economy. The key issue is then the interpretation of public choice and public decision-making mechanism (ie traits decision-making in the public sector) , and thus political side of public finances. The following is further described system of public revenue and public expenditure , special attention is paid to the tax revenue and the tax system in the Czech Republic . The state budget, as the most important public budget is devoted a whole chapter. Describes the budget process, revenues and expenditures of the state budget , noting also the mechanism provisional budget and government assets and liabilities. Are described below and other public budgets - much attention is paid to the management of municipalities and counties, as well as voluntary associations of municipalities , regional councils , etc.In a culmination of the issue is the interpretation of the issue of budget deficits and public debt. It also highlighted the difficulty of solving the public debt. (en)
  • Předložená publikace se zabývá systémem veřejných financí v České republice. Jejím hlavním cílem je propojit moderní, současnou teorii veřejných financí s praktickým uplatněním, tj. s jejich reálnými projevy v běžné ekonomické a sociální praxi. Výklad začíná vysvětlením základních pojmů: veřejný sektor, veřejné finance, veřejný rozpočet a rozpočtová soustava. Důležité je objasnění příčin existence veřejného sektoru a veřejných financí v ekonomice. Klíčovým momentem je potom výklad veřejné volby a mechanismu veřejného rozhodování (tj. zvláštnosti rozhodování ve veřejném sektoru), a tedy politické stránky veřejných financí. V dalším textu je dále popsán systém veřejných příjmů a veřejných výdajů, zvláštní pozornost je věnována daňovým příjmům a daňovému systému v ČR. Státnímu rozpočtu, jako nejvýznamnějšímu veřejnému rozpočtu, je věnována celá kapitola. Popisuje rozpočtový proces, příjmy a výdaje státního rozpočtu, všímá si i mechanismu rozpočtového provizoria a státních aktiv a pasiv. Dále jsou popsány i ostatní veřejné rozpočty – velká pozornost je věnována hospodaření obcí a krajů, ale i dobrovolných svazků obcí, regionálních rad regionů soudržnosti apod. Jistým vyvrcholením problematiky je výklad problematiky rozpočtových deficitů a veřejného dluhu. Je zároveň zdůrazněna nesnadnost řešení veřejného dluhu.
  • Předložená publikace se zabývá systémem veřejných financí v České republice. Jejím hlavním cílem je propojit moderní, současnou teorii veřejných financí s praktickým uplatněním, tj. s jejich reálnými projevy v běžné ekonomické a sociální praxi. Výklad začíná vysvětlením základních pojmů: veřejný sektor, veřejné finance, veřejný rozpočet a rozpočtová soustava. Důležité je objasnění příčin existence veřejného sektoru a veřejných financí v ekonomice. Klíčovým momentem je potom výklad veřejné volby a mechanismu veřejného rozhodování (tj. zvláštnosti rozhodování ve veřejném sektoru), a tedy politické stránky veřejných financí. V dalším textu je dále popsán systém veřejných příjmů a veřejných výdajů, zvláštní pozornost je věnována daňovým příjmům a daňovému systému v ČR. Státnímu rozpočtu, jako nejvýznamnějšímu veřejnému rozpočtu, je věnována celá kapitola. Popisuje rozpočtový proces, příjmy a výdaje státního rozpočtu, všímá si i mechanismu rozpočtového provizoria a státních aktiv a pasiv. Dále jsou popsány i ostatní veřejné rozpočty – velká pozornost je věnována hospodaření obcí a krajů, ale i dobrovolných svazků obcí, regionálních rad regionů soudržnosti apod. Jistým vyvrcholením problematiky je výklad problematiky rozpočtových deficitů a veřejného dluhu. Je zároveň zdůrazněna nesnadnost řešení veřejného dluhu. (cs)
Title
  • Veřejné finance v České republice: teorie a praxe
  • Veřejné finance v České republice: teorie a praxe (cs)
  • Public finances in the Czech Republic: theory and practice (en)
skos:prefLabel
  • Veřejné finance v České republice: teorie a praxe
  • Veřejné finance v České republice: teorie a praxe (cs)
  • Public finances in the Czech Republic: theory and practice (en)
skos:notation
  • RIV/71226401:_____/13:#0000053!RIV14-MSM-71226401
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 113861
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/71226401:_____/13:#0000053
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • public finances; theory; practical application; public sector; public budget; state budget; budget deficits (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DB73B1F90E77]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veřejné finance v České republice: teorie a praxe
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lajtkepová, Eva
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Akademické nakladatelství CERM
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7204-861-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software