About: Možnosti transferu od teorie k praxi v některých oblastech filosofické kinantroologie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Text se zabývá existencí a realizací vazeb vyznačujících se těsným vztahem mezi dvěma entitami, v tomto případě mezi pohybovou aktivitou a filosofií. Pokouší se upozornit na to, že zejména přenos informací směrem od teorie k praxi ve skutečnosti zcela bezproblémový, a snaží se také nalézt důvody, proč tomu tak je. Dále se příspěvek zabývá otázkou, zda mají některé praktické problémy spojené s realizací pohybové aktivity skutečně být předmětem zájmu filosofické kinantropologie či nikoli. Část textu je věnována srovnání fenoménů nazývaných „návrat k přírodě“ a „návrat k pohybu“ a rozdílné situaci, pokud jde o realizaci jejich vztahu mezi teorií a praktickou aplikací. Právě „návrat k pohybu“ (tedy zvýšení míry pohybové aktivity běžné nesportující populace) je tou oblastí filosofické kinantropologie, na niž je článek zaměřen. V této souvislosti je zmíněna funkce jakéhosi průvodce od teorie k praxi, a význam této funkce. Ve vzájemném vztahu teorie a praxe dochází (dle autora) k větší míře toku podnětů a informací směrem od praxe k teorii. V textu jsou uvedeny některé překážky, které stojí v cestě průběhu opačnému procesu. Vybrané příklady by měly pomoci zmíněné myšlenky dokreslit, jako ilustrativní je vybráno téma kalokagathie. V závěru jsou položeny otázky, které autor zodpovídá ze svého subjektivního pohledu, a vytváří tak možnou platformu pro diskusi.
  • Text se zabývá existencí a realizací vazeb vyznačujících se těsným vztahem mezi dvěma entitami, v tomto případě mezi pohybovou aktivitou a filosofií. Pokouší se upozornit na to, že zejména přenos informací směrem od teorie k praxi ve skutečnosti zcela bezproblémový, a snaží se také nalézt důvody, proč tomu tak je. Dále se příspěvek zabývá otázkou, zda mají některé praktické problémy spojené s realizací pohybové aktivity skutečně být předmětem zájmu filosofické kinantropologie či nikoli. Část textu je věnována srovnání fenoménů nazývaných „návrat k přírodě“ a „návrat k pohybu“ a rozdílné situaci, pokud jde o realizaci jejich vztahu mezi teorií a praktickou aplikací. Právě „návrat k pohybu“ (tedy zvýšení míry pohybové aktivity běžné nesportující populace) je tou oblastí filosofické kinantropologie, na niž je článek zaměřen. V této souvislosti je zmíněna funkce jakéhosi průvodce od teorie k praxi, a význam této funkce. Ve vzájemném vztahu teorie a praxe dochází (dle autora) k větší míře toku podnětů a informací směrem od praxe k teorii. V textu jsou uvedeny některé překážky, které stojí v cestě průběhu opačnému procesu. Vybrané příklady by měly pomoci zmíněné myšlenky dokreslit, jako ilustrativní je vybráno téma kalokagathie. V závěru jsou položeny otázky, které autor zodpovídá ze svého subjektivního pohledu, a vytváří tak možnou platformu pro diskusi. (cs)
  • The article deals with a certain form of structures coming from practical needs of the physical activities participants. These structures are understood as a close relation between two entities, represented by physical activity and philosophy. The text pay attention on the fact that especially transfer of the information from theory to practice contains some problems, and it tries to find the reasons for this situation. Then the article deals with the question whether some practical problems connected with movement activity practice should be an object of the interest of philosophical kinanthropology, or not. Another part of the text is devoted to the comparison of two phenomena called “return to nature” and “return to movement” and different situation concerning their relation between theory and practice. Newly the problem of increasing physical activity of common population (connected with “return to nature”) should be focused on within this text. The meaning of the interpreter as a guide from theory to practice is mentioned in the essay, as well. The author means the transfer between theory and empirical issues works in better way in the case of the direction from practice towards theory than vice versa. The article gives some examples of obstacles which blockade the opposite process and it is shown in the example of kalokagathia and its topical usage. In conclusion, the questions are formed, the answers of the author are mostly subjective which gives some space for next discussions. (en)
Title
  • Možnosti transferu od teorie k praxi v některých oblastech filosofické kinantroologie
  • Možnosti transferu od teorie k praxi v některých oblastech filosofické kinantroologie (cs)
  • Some Opportunities for Transfer from Theory to Practice within Chosen Parts of Philosophical Kinantropology (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti transferu od teorie k praxi v některých oblastech filosofické kinantroologie
  • Možnosti transferu od teorie k praxi v některých oblastech filosofické kinantroologie (cs)
  • Some Opportunities for Transfer from Theory to Practice within Chosen Parts of Philosophical Kinantropology (en)
skos:notation
  • RIV/71226401:_____/10:#0000017!RIV13-MSM-71226401
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 272915
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/71226401:_____/10:#0000017
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • kinanthropology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [12E3EFAE24DA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Tělesná kultura
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 33
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hurych, Emanuel
issn
  • 1211-6521
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software