About: Československo-italské soupeření ve střední Evropě v letech 1929-1938     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem předložené studie vycházející z československých, rakouských archivních dokumentů a italských, československých, německých a maďarských vydaných pramenů, odborné literatury a dobového tisku je nástin československo-italského soupeření v letech 1929-1938 ve střední Evropě. Vzájemné vztahy mezi Prahou a Římem byly již v předešlém období poznamenány nedůvěrou a snahou získat politický a hospodářský vliv na úkor toho druhého. Ve sledovaném období došlo k ještě většímu prohloubení tohoto negativního trendu. Naděje Beneše, že boj o osud německo-rakouské celní unie nebo vyjednávání o Dunajský pakt povedou k vytvoření nové platformy bilaterálního poměru, zůstaly nenaplněny. Itálie počátkem 30. let zahájila novou ofenzivu do střední Evropy a usilovala o vznik bloku s Rakouskem a Maďarskem. Jisté vyvrcholení jejich snah představovalo podepsání Římských protokolů v březnu 1934, které signatáři chápali jako odpověď na úsilí Malé dohody. Československo tehdy zápas s Itálií o vliv ve střední Evropě prohrálo a v dalším období působilo v roli pouhého pasivního přihlížitele
  • Cílem předložené studie vycházející z československých, rakouských archivních dokumentů a italských, československých, německých a maďarských vydaných pramenů, odborné literatury a dobového tisku je nástin československo-italského soupeření v letech 1929-1938 ve střední Evropě. Vzájemné vztahy mezi Prahou a Římem byly již v předešlém období poznamenány nedůvěrou a snahou získat politický a hospodářský vliv na úkor toho druhého. Ve sledovaném období došlo k ještě většímu prohloubení tohoto negativního trendu. Naděje Beneše, že boj o osud německo-rakouské celní unie nebo vyjednávání o Dunajský pakt povedou k vytvoření nové platformy bilaterálního poměru, zůstaly nenaplněny. Itálie počátkem 30. let zahájila novou ofenzivu do střední Evropy a usilovala o vznik bloku s Rakouskem a Maďarskem. Jisté vyvrcholení jejich snah představovalo podepsání Římských protokolů v březnu 1934, které signatáři chápali jako odpověď na úsilí Malé dohody. Československo tehdy zápas s Itálií o vliv ve střední Evropě prohrálo a v dalším období působilo v roli pouhého pasivního přihlížitele (cs)
  • The aim of the text is to outline Czechoslovak-Italian rivalry in Central Europe in 1929-1938. The text is based on Czechoslovak and Austrian Archives sources, on Italian, Czechoslovak, German and Hungarian published sources, on scientific literature and on public press of the given period. Even before, mutual relations between Prague and Rome had been affected by distrust and by the effort to gain political and economic advantages. During the given period, deepening of this negative tendency could be easily observed. Beneš fruitlessly hoped to create a new platform of bilateral relations between Czechoslovakia and Italy based on the fight over German-Austrian customs union or over negotiating the Danube Pact. At the beginning of the 1930´s, Italy launched new offensive in Central Europe and desired to create a power bloc with Austria and Hungary. The signing of the Roman protocols in March 1934 could be seen as a victory, which the signers regarded as an answer to the effort of so-called Little Entente. Czechoslovakia lost its struggle with Italy over the major influence in Central Europe and it moved to the position of a passive spectator (en)
Title
  • Československo-italské soupeření ve střední Evropě v letech 1929-1938
  • Československo-italské soupeření ve střední Evropě v letech 1929-1938 (cs)
  • Czechoslovak-Italian Rivalry in Central Europe 1929-1938 (en)
skos:prefLabel
  • Československo-italské soupeření ve střední Evropě v letech 1929-1938
  • Československo-italské soupeření ve střední Evropě v letech 1929-1938 (cs)
  • Czechoslovak-Italian Rivalry in Central Europe 1929-1938 (en)
skos:notation
  • RIV/70979821:_____/12:#0000330!RIV13-MV0-70979821
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Supplementum 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 126494
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70979821:_____/12:#0000330
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history, 20th century; czechoslovak-italian relations; Beneš, Edvard (1884-1948, prime ministr, president of Czechoslovakia); Mussolini, Benito (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [979AD36B4DDB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Jihočeský sborník historický
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 81 (2012)
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šepták, Miroslav
issn
  • 0323-004X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software