Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Fruit spirits are very popular among consumers, and their production has a long tradition in our country. In the fermentation of fruit, however, beside ethanol other alcohols are formed that significantly affect the quality of the final product. In this study, analyzes of cherry spirits were performed from the breeeding distillation. Besides ethanol other accompanying substances were determined such as acetaldehyde, methanol, ethyl acetate, n-propanol, i-butanol and pentanol. The presence of these substances in fruit spirits indicates the quality of the raw materials, the correct fermentation process and technology discipline in distillation of ferment. Methanol is commonly found in the distillates made from the immature fruit and make up so called the foreshots. Higher alcohols are formed mainly in the course of the fermentation process and consists of the aftershots. Aftershots and foreshots must be separated in the distillation of ferment. (en)
- Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy se tvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbavenou úkapu a dokapu.
- Destiláty z ovoce jsou mezi konzumenty velmi oblíbené a jejich výroba má u nás dlouholetou tradici. Při zkvašování ovoce však vedle etanolu vznikají i jiné alkoholy, které významně ovlivňují kvalitu finálního produktu. V této práci byly metodou plynové chromatografie provedeny analýzy třešňových destilátů z tzv. letního pěstitelského pálení. Mimo etanolu byly stanovovány další doprovodné látky, jako acetaldehyd, metanol, etylacetát, a vyšší alkoholy, jako n-propanol, i-butanol a pentanol. Přítomnost těchto látek v ovocných destilátech indikuje kvalitu výchozích surovin, správný průběh kvasného procesu a technologickou kázeň při destilaci kvasu. Metanol se vyskytuje zejména u destilátů, vyrobených z nevyzrálého ovoce a tvoří tzv. úkap. Vyšší alkoholy se tvoří převážně až v průběhu fermentačního procesu a tvoří tzv. dokap (přiboudlinu). Úkap i dokap je nutné při destilaci kvasu oddělit. Vlastní finální produkt je pak tvořen tzv. jádrem, tedy střední, nejobjemnější frakcí destilátu, zbavenou úkapu a dokapu. (cs)
|
Title
| - Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
- Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení (cs)
- Components of Cherry Spirits Made by Growers' Distillation (en)
|
skos:prefLabel
| - Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení
- Složky třešňových destilátů z pěstitelského pálení (cs)
- Components of Cherry Spirits Made by Growers' Distillation (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/13:43870088!RIV14-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/13:43870088
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - fruit spirits, methanol, ethanol, higher alcohols, accompanying subtances (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Fišera, Miroslav
- Valášek, Pavel
- Jurečka, Michal
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |