Description
| - Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) se příliš neliší od složení jiných rostlinných orgánů, např. listů. Řada jiných látek, s vyššími obsahy, má však ochranné (chemoprotektivní) nebo dokonce léčivé účinky a snižují riziko různých onemocnění. Za zmínku stojí zejména látky s antioxidačnírn účinkem, jako jsou fenolické látky, karotenoidy, vitamíny, popř. minerální látky. U několika desítek druhů jedlých květů je nutriční a chemoprotektivní hodnota již známá (např. květů begonií - Begonia x tuberhybrida, růží - Rosa spp., lichořeřišnic - Tropaeolum majus, denivek - Hemerocallis, chryzantém - Chrysanthemum spp., měsíčku - Calendula officinalis) nebo se studuje. Proto je možné jedlé květy zařadit v některých případech mezi nový zdroj nutraceutických potravin.
- Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) se příliš neliší od složení jiných rostlinných orgánů, např. listů. Řada jiných látek, s vyššími obsahy, má však ochranné (chemoprotektivní) nebo dokonce léčivé účinky a snižují riziko různých onemocnění. Za zmínku stojí zejména látky s antioxidačnírn účinkem, jako jsou fenolické látky, karotenoidy, vitamíny, popř. minerální látky. U několika desítek druhů jedlých květů je nutriční a chemoprotektivní hodnota již známá (např. květů begonií - Begonia x tuberhybrida, růží - Rosa spp., lichořeřišnic - Tropaeolum majus, denivek - Hemerocallis, chryzantém - Chrysanthemum spp., měsíčku - Calendula officinalis) nebo se studuje. Proto je možné jedlé květy zařadit v některých případech mezi nový zdroj nutraceutických potravin. (cs)
- Today, the assortment of edible flowers offers a several tens of species of inflorescences, which differ in shape, color and taste, and these are used worldwide to improve appearance (food coloring, decoration), taste, smell and preparation of dishes. The edible flowers are more often mentioned in connection with biologically active substances. The aim of this work is summarized current knowledge about usage of edible flowers for human nutrition. The work describes quality, source, consummation, nutritive and sensory sense of edible flowers. The sources of edible flowers are edible flowers of ornamental plants, edible flowers of vegetable, herbs and fruit. Importance of edible flowers is also evaluated from aspect of potential health effect. It concern mainly about influence of colorfulness, odorous and flavor components on the subject of antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer action. The content of ordinary components of edible flowers (i.e. proteins, fats, saccharides, and vitamins) is not too different from the composition of other plant organs (e.g. leaves). Many of the substances described in this study show either protective (chemoprotective) or even curative effects and reduce the risk of the occurrence of various diseases. The most interesting of them are the compounds showing antioxidant effects, e.g. phenolic compounds, carotenoids, vitamins or minerals etc. Nutritive and chemoprotective properties of several tens of edible flowers are already known (flowers such as Begonia - Begonia x tuberhybrida, Rose - Rosa spp. Nasturtium - Tropaeolum majus, Daylily - Hemerocallis, Chrysanthemum - Chrysanthemum spp., Pot Marigold - Calendula officinalis) or under study. In some cases, the flowers may be classified as nutraceutical foodstuffs. (en)
|