Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this contribution is to deal with non-traditional fruit species in the European conditions. They are located only in some parts of the world or their utilization has a long tradition in Europe. However, in connection with the process of intensification of agricultural production they have fallen into the edge of general interest in the last decades. In concrete terms, antioxidant capacity of fruit and the chosen compounds affecting it is determined. Furthermore, in some species attention is drawn to mineral elements and pectins. The contribution focuses on quinces (Cydonia oblonga Mill.), saskatoon berries (Amelanchier alnifolia Nutt.), apple rose (Rosa pommifera L.), medlar (Mespilus germanica L.), sea buckthorn (Hippopahae rhamnoides L.) rowan (Sorbus spp.) and black chokeberries (Aronia melanocarpa Michx.), comelian cherries (Cornus mas L.), European cranberrybush fruit (Viburnum opulus L. var. edule Marsh.) and blue honeysuckle fruit (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Poiark.). The main aim of the work is the popularization of some less common horticultural crop plants and their often unique and little known properties so far. Bioactive compounds content is important e.g. in case of blue honeysuckle or black chokeberries – the content of phenolics can be up to 10 g (expressed as gallic acid/kg of fresh mass). The high amounts of phenolics are associated with high significant correlation between phenolics and antioxidant capacity. Generally, apple rose and sea buckthorn contain up to 3 g ascorbic acid/kg of fresh mass. On the other hand, high amounts of mineral elements are in comelian cherry fruit or interspecific crosses of rowan – the abundant mineral element is potassium and the consumption of these fruits can serve as a preventive tool against the cardiovascular diseases. (en)
- V současné době se klade důraz na kvalitu a jakost potravin. Zahradnické plodiny mohou být pestrým zdrojem produktů, které obsahují řadu látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví. I to je jeden z důvodů, proč se stále hledají nové rostlinné zdroje využitelné v zahradnické výrobě. Cílem tohoto příspěvku je zabývat se v podmínkách Evropy netradičními ovocnými druhy. Ty jsou lokalizovány pouze v některých částech světa nebo jejich využívání má v Evropě historickou tradici, nicméně v souvislosti s intenzifikací zemědělství se dostaly v minulých desetiletích na okraj zájmu. Konkrétně je popsána antioxidační kapacita ovocných plodů a vybrané sloučeniny, které ji ovlivňují. U některých druhů i minerální látky a pektiny. Příspěvek se zaměřuje na kdouloně (Cydonia oblonga Mill.), muchovník (Amelanchier alnifolia Nutt.), růži dužnoplodou (Rosa pommifera L.), mišpuli (Mespilus germanica L.), rakytník řešetlákový (Hippopahae rhamnoides L.), jeřába aronii (Sorbus spp., Aronia melanocarpa Michx.), dřín (Cornus mas L.), kalinu jedlou (Viburnum opulus L. var. edule Marsh.) a zimolez kamčatský (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Pojark.). Hlavním cílem práce je popularizace některých méně využívaných ovocných plodin a jejich často unikátních a doposud málo známých vlastností. Obsah biologicky aktivních látek je důležitý například u zimolezu nebo aronie – můžou obsahovat až přes 10 g fenolických sloučenin (vyjádřeno jako kyselina gallová/kg čerstvé hmoty). Vysoká množství fenolických sloučenin jsou ve vysoce významné korelaci s antioxidační kapacitou. Růže dužnoplodá a rykytník mají běžně více než 3 g kyseliny askorbové/kg čerstvé hmoty. Naopak vysoká množství minerálních prvků jsou v plodech dřínu nebo mezidruhových kříženců jeřábu – převažující je obsah draslíku, a tak konzumace tohoto ovoce může sloužit jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
- V současné době se klade důraz na kvalitu a jakost potravin. Zahradnické plodiny mohou být pestrým zdrojem produktů, které obsahují řadu látek s pozitivním vlivem na lidské zdraví. I to je jeden z důvodů, proč se stále hledají nové rostlinné zdroje využitelné v zahradnické výrobě. Cílem tohoto příspěvku je zabývat se v podmínkách Evropy netradičními ovocnými druhy. Ty jsou lokalizovány pouze v některých částech světa nebo jejich využívání má v Evropě historickou tradici, nicméně v souvislosti s intenzifikací zemědělství se dostaly v minulých desetiletích na okraj zájmu. Konkrétně je popsána antioxidační kapacita ovocných plodů a vybrané sloučeniny, které ji ovlivňují. U některých druhů i minerální látky a pektiny. Příspěvek se zaměřuje na kdouloně (Cydonia oblonga Mill.), muchovník (Amelanchier alnifolia Nutt.), růži dužnoplodou (Rosa pommifera L.), mišpuli (Mespilus germanica L.), rakytník řešetlákový (Hippopahae rhamnoides L.), jeřába aronii (Sorbus spp., Aronia melanocarpa Michx.), dřín (Cornus mas L.), kalinu jedlou (Viburnum opulus L. var. edule Marsh.) a zimolez kamčatský (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Pojark.). Hlavním cílem práce je popularizace některých méně využívaných ovocných plodin a jejich často unikátních a doposud málo známých vlastností. Obsah biologicky aktivních látek je důležitý například u zimolezu nebo aronie – můžou obsahovat až přes 10 g fenolických sloučenin (vyjádřeno jako kyselina gallová/kg čerstvé hmoty). Vysoká množství fenolických sloučenin jsou ve vysoce významné korelaci s antioxidační kapacitou. Růže dužnoplodá a rykytník mají běžně více než 3 g kyseliny askorbové/kg čerstvé hmoty. Naopak vysoká množství minerálních prvků jsou v plodech dřínu nebo mezidruhových kříženců jeřábu – převažující je obsah draslíku, a tak konzumace tohoto ovoce může sloužit jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. (cs)
|
Title
| - NON-TRADITIONAL FRUIT SPECIES AND THEIR IMPORTANCE IN HUMAN NUTRITION (en)
- Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě
- Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě (cs)
|
skos:prefLabel
| - NON-TRADITIONAL FRUIT SPECIES AND THEIR IMPORTANCE IN HUMAN NUTRITION (en)
- Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě
- Netradiční ovocné druhy a jejich význam v lidské výživě (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/12:43869402!RIV13-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/12:43869402
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Keywords: nontraditional kinds of fruit, nutrition, antioxidants, minerals (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Ing. Václav Helán - 2 THETA
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |