About: Heavy metals in food and their sources     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The interest in the study of effects of the elements on herbage, animal and man has increased recently. Trace elements and some toxic metals are counter part of environment and they can influence both positively, but also negatively metabolite processes in organisms and their health. Just the increasing expansion of industry makes it possible for these elements to permeate into surrounding environment. These elements then pass to food product primary commodities, to the underground sources of drinkable water and turn that way some of food-processing industry products. The content of toxic mineral matters represents an indicator of hygienic-toxicological quality of foodstuff. Lead, cadmium, mercury and arsenic are the most significant toxic elements. At higher concentration also essential elements, for example iron and zinc as minor elements or tin, chromium, cobalt, essential element, copper, molybdenum, nickel, selenium as trace elements and non-essential elements, for example aluminium, boron or barium can show out poisonous effects. Lately, highly toxic elements, especially beryllium and thallium have been focused on. As contaminants of environment and also contaminants of foodstuffs radioactive isotopes of some elements (137Cs, 90Sr, 60Co) occur, too. Maximum permissible amount (MPA), acceptable amount (AA) or special amount (SA) in foodstuffs in CR are assessed mainly for the following toxic elements: lead, cadmium, mercury and arsenic as well as for other elements as tin, aluminium, chromium, copper, nickel, zinc and iron. This paper summarizes results from analyses of some kinds of foodstuff at major, minor and trace levels of elements. (en)
  • V poslední době roste zájem o účinky prvků na rostliny, živočichy a člověka. Stopové prvky a toxické kovy jsou součástí životního prostředí a mohou ovlivnit jak pozitivně, tak i negativně metabolické procesy v organismu a též jeho zdraví. Rostoucí expanze průmyslu umožňuje pronikání těchto prvků do okolního prostředí. Tyto prvky pak pronikají do potravin a pitné vody. Obsah toxických minerálních prvků slouží jako indikátor hygienicko-toxikologické kvality potravin. Nejdůležitějšími prvky jsou olovo, kadmium, rtuť a arsen.
  • V poslední době roste zájem o účinky prvků na rostliny, živočichy a člověka. Stopové prvky a toxické kovy jsou součástí životního prostředí a mohou ovlivnit jak pozitivně, tak i negativně metabolické procesy v organismu a též jeho zdraví. Rostoucí expanze průmyslu umožňuje pronikání těchto prvků do okolního prostředí. Tyto prvky pak pronikají do potravin a pitné vody. Obsah toxických minerálních prvků slouží jako indikátor hygienicko-toxikologické kvality potravin. Nejdůležitějšími prvky jsou olovo, kadmium, rtuť a arsen. (cs)
Title
  • Heavy metals in food and their sources (en)
  • Těžké kovy v potravinách a jejich zdroje
  • Těžké kovy v potravinách a jejich zdroje (cs)
skos:prefLabel
  • Heavy metals in food and their sources (en)
  • Těžké kovy v potravinách a jejich zdroje
  • Těžké kovy v potravinách a jejich zdroje (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/12:43869338!RIV13-MSM-28110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 174161
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/12:43869338
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mineral compounds, heavy metals, contaminants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [92806F832A13]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kroměříž
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Český Těšín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fišera, Miroslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ing. Václav Helán - 2 THETA
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86380-64-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software