About: Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • TThe aim of the study was to monitor the content of six biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and two polyamines (spermidine and spermine) in 55 samples of cheeses from farm production. The cheeses were sampled at the end of shelf-life. Tryptamine and phenylethylamine were not detected in samples tested. Histamine was detected only in 4 samples at concentrations <25 mg/kg. Spermidine and spermine contents were evaluated as practically negligible (<35 mg/kg). On the other hand, the amount of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples was significant, especially in cheeses made from sheep's milk or long-term ripened cheeses. In almost 10% of samples tested the total concentration of biogenic amines (total sum of 8 biogenic amines and polyamines) more than 200 mg/kg was observed. This concentration should be considered as toxicologically significant amounts. (en)
  • Cílem studie bylosledování obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu,spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích neochucenýchkysaných mléčných výrobků. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován histamin, fenyletylamin, tryptamin aspermidin. Zjištěná množství biogenních aminů byla poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah BA více než nebo rovno 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů.
  • Cílem studie bylosledování obsahu osmi biogenních aminů a polyaminů (histaminu, tyraminu, fenyletylaminu, tryptaminu, putrescinu a kadaverinu,spermidinu a sperminu) v 55 vzorcích neochucenýchkysaných mléčných výrobků. Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Ve vzorcích nebyl detekován histamin, fenyletylamin, tryptamin aspermidin. Zjištěná množství biogenních aminů byla poměrně nízká (do 30 mg/kg), pouze u 20 % testovaných jogurtů byl obsah BA více než nebo rovno 20 mg/kg. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích nepředstavuje riziko pro zdraví konzumentů. (cs)
Title
  • Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
  • Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR (cs)
  • Monitoring of the biogenic amines occurrence in cheese from farm production (en)
skos:prefLabel
  • Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
  • Monitoring výskytu biogenních aminů ve fermentovaných mléčných výrobcích v ČR (cs)
  • Monitoring of the biogenic amines occurrence in cheese from farm production (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/12:43868143!RIV13-MSM-28110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 134
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 151708
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/12:43868143
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amine, fermented doing product, yoghurt (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6246C07E9A4C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Pleva, Pavel
  • Budinský, Pavel
  • Adamcová, Gabriela
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software