Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo připravit stabilní mikroemulzní systémy na bázi 1-monoacylglycerolů (1-MAG), sledovat jejich antimikrobní aktivitu vůči nejběžnějším testovaným patogenním mikroorganizmům a posoudit účinnost inhibice 1-MAG v roztoku etanolu ve srovnání s účinností těchto mikroemulzí. Výsledky práce ukázaly, že výraznější inhibiční efekt na vybrané zástupce gramnegativních bakterií byl pozorován při použití vyšších koncentrací mikroemulzí 1-MAG (800 - 1900 mg/l) než u 1-MAG v roztoku etanolu. Opačný trend byl zaznamenám u grampozitivních bakterií, kde 1-MAG v roztoku etanolu vykazoval lepší inhibiční účinky na růst testovaných bakterií ve srovnání s odpovídajícími mikroemulzemi 1-MAG.
- Cílem práce bylo připravit stabilní mikroemulzní systémy na bázi 1-monoacylglycerolů (1-MAG), sledovat jejich antimikrobní aktivitu vůči nejběžnějším testovaným patogenním mikroorganizmům a posoudit účinnost inhibice 1-MAG v roztoku etanolu ve srovnání s účinností těchto mikroemulzí. Výsledky práce ukázaly, že výraznější inhibiční efekt na vybrané zástupce gramnegativních bakterií byl pozorován při použití vyšších koncentrací mikroemulzí 1-MAG (800 - 1900 mg/l) než u 1-MAG v roztoku etanolu. Opačný trend byl zaznamenám u grampozitivních bakterií, kde 1-MAG v roztoku etanolu vykazoval lepší inhibiční účinky na růst testovaných bakterií ve srovnání s odpovídajícími mikroemulzemi 1-MAG. (cs)
- The aim of work was to prepare stable microemulsion systems based on 1-monoacylglycerols (1-MAG), monitor their antimicrobial activity against the most common pathogenic microorganisms and assess inhibition effect of these microemulsions in comparison with 1-MAG in ethanol solutions. The results demonstrated that, compared to 1-MAG in ethanol, the 1-MAG microemulsions in the concentration range of 800 – 1900 mg/l had the higher inhibition effect on the selected representatives of gram-negative bacteria. The opposite trend was found for gram-positive bacteria, where 1-MAG in etanol showed better inhibitory effects on the growth of tested bacteria in comparison with the corresponding 1-MAG microemulsions. (en)
|
Title
| - Preparation of 1 - monoacylglycerols microemulsion systems (en)
- Příprava mikroemulzních systémů 1 – monoacylglycerolů
- Příprava mikroemulzních systémů 1 – monoacylglycerolů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Preparation of 1 - monoacylglycerols microemulsion systems (en)
- Příprava mikroemulzních systémů 1 – monoacylglycerolů
- Příprava mikroemulzních systémů 1 – monoacylglycerolů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/11:43867305!RIV12-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/11:43867305
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Activity, Inhibition, Microemulsion, Monoacylglycerol (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Doležálková, Iva
- Kašpárková, Věra
- Křížová, Markéta
- Ševčíková, Petra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemická
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |