About: Traditional Food and Meals in Moravian Slovakia (an insight into the frequency of eating traditional meals)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the study was to describe the diet of the inhabitants of Moravian Slovakia in the past and at present as well as the assessment of the following: to assess current attitude towards traditions and traditional meals, to find out about opinions concerning the traditional meals from the point of view of their pros and cons and about the frequency of the meals at present, about how often people eat out in reastaurants and how often at home and, last but not least, about people´s preference of the restaurants offering traditional Czech meals. The article presents the results obtained by a questionaire about the assessment of the traditional meals. (en)
  • Obsahem práce bylo popsat stravování obyvatel na Slovácku v dřívějších dobách a v současnosti, zhodnotit současný postoj lidí k tradicím, tradičním pokrmům, zjištění jednotlivých názorů na tyto pokrmy co se týče jejich předností a nedostatků, také četnost využívání těchto pokrmů v současné době, četnost stravování lidí v domácnostech a v restauracích a také obliba restaurací s nabídkou tradičních českých jídel. V této práci jsou uvedeny výsledky, které byly získány z dotazníku týkající se hodnocení tradičních jídel. Z uvedených hodnot vyplývá, že většina dotazovaných se shodne na tom, že v současnosti považují za tradiční jídla především vepřo knedlo zelo, svíčkovou pečeni na smetaně, řízky, ovocné knedlíky, guláš a pečenou kachnu. Většina z respondentů také uvedla, že jídla která byla uvedena jako tradiční již v životě ochutnali a mnozí z nich je také vaří pravidelně ve své domácnosti. K vařeným jídlům patří kromě výše uvedených také bramboráky, česneková, bramborová a fazolová polévka, rajská a koprová omáčka a perníky. Většina respondentů se domnívá, že tradiční jídla jsou tučná a nezdravá. Naopak většina respondentů tyto jídla označila jako chutná a oblíbená. Většina respondentů považuje brambory, vepřové maso a zelí jako typické suroviny pro výrobu tradičních jídel. Naopak rýže, pohanka a krůtí maso jsou považovány jako nejméně typické pro výrobu tradičních pokrmů. Respondenti uvádějí, že dodržování tradic je důležité, zvláště pak o Vánocích, Velikonocích, na Nový rok, Boží hod, na svatbách, masopustech a hodech. Ti co vaří ve své domácnosti se přiklonili k odpovědím, že tak činí každý den či několikrát týdně. Převážná část respondentů má rádo restaurace s nabídkou tradičních českých jídel a tudíž se můžeme domnívat, že kdyby měli možnost výběru mezi takovou restaurací a restaurací, kde v nabídce tradiční jídla nejsou, zvolili by restauraci, kde mohou tradiční jídla konzumovat.
  • Obsahem práce bylo popsat stravování obyvatel na Slovácku v dřívějších dobách a v současnosti, zhodnotit současný postoj lidí k tradicím, tradičním pokrmům, zjištění jednotlivých názorů na tyto pokrmy co se týče jejich předností a nedostatků, také četnost využívání těchto pokrmů v současné době, četnost stravování lidí v domácnostech a v restauracích a také obliba restaurací s nabídkou tradičních českých jídel. V této práci jsou uvedeny výsledky, které byly získány z dotazníku týkající se hodnocení tradičních jídel. Z uvedených hodnot vyplývá, že většina dotazovaných se shodne na tom, že v současnosti považují za tradiční jídla především vepřo knedlo zelo, svíčkovou pečeni na smetaně, řízky, ovocné knedlíky, guláš a pečenou kachnu. Většina z respondentů také uvedla, že jídla která byla uvedena jako tradiční již v životě ochutnali a mnozí z nich je také vaří pravidelně ve své domácnosti. K vařeným jídlům patří kromě výše uvedených také bramboráky, česneková, bramborová a fazolová polévka, rajská a koprová omáčka a perníky. Většina respondentů se domnívá, že tradiční jídla jsou tučná a nezdravá. Naopak většina respondentů tyto jídla označila jako chutná a oblíbená. Většina respondentů považuje brambory, vepřové maso a zelí jako typické suroviny pro výrobu tradičních jídel. Naopak rýže, pohanka a krůtí maso jsou považovány jako nejméně typické pro výrobu tradičních pokrmů. Respondenti uvádějí, že dodržování tradic je důležité, zvláště pak o Vánocích, Velikonocích, na Nový rok, Boží hod, na svatbách, masopustech a hodech. Ti co vaří ve své domácnosti se přiklonili k odpovědím, že tak činí každý den či několikrát týdně. Převážná část respondentů má rádo restaurace s nabídkou tradičních českých jídel a tudíž se můžeme domnívat, že kdyby měli možnost výběru mezi takovou restaurací a restaurací, kde v nabídce tradiční jídla nejsou, zvolili by restauraci, kde mohou tradiční jídla konzumovat. (cs)
Title
  • Traditional Food and Meals in Moravian Slovakia (an insight into the frequency of eating traditional meals) (en)
  • Tradiční potraviny a pokrmy na Slovácku (sonda do četnosti používaní tradičních pokrmů)
  • Tradiční potraviny a pokrmy na Slovácku (sonda do četnosti používaní tradičních pokrmů) (cs)
skos:prefLabel
  • Traditional Food and Meals in Moravian Slovakia (an insight into the frequency of eating traditional meals) (en)
  • Tradiční potraviny a pokrmy na Slovácku (sonda do četnosti používaní tradičních pokrmů)
  • Tradiční potraviny a pokrmy na Slovácku (sonda do četnosti používaní tradičních pokrmů) (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/11:43866930!RIV12-MSM-28110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 235711
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/11:43866930
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Moravian Slovakia, traditional dish and food, eating habits (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4D3058B5AB94]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovácko
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
  • Rop, Otakar
  • Gabrlíková Marečková, Silvie
issn
  • 0583-5569
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software