About: Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount. (en)
  • Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího kmene L. lactis b
  • Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího kmene L. lactis b (cs)
Title
  • Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis (cs)
  • Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis (en)
skos:prefLabel
  • Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis (cs)
  • Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63510069!RIV11-GA0-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP108/10/0200)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296463
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63510069
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amine; lactococcus; sodium chloride; lactose (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [18B9E8790906]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Stará Lesná
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník příspěvků z 25. kongresu Československej spoločnosti mikrobiologickej
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Kráčmar, Stanislav
  • Podešvová, Tereza
  • Pollaková, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá společnost mikrobiologická
https://schema.org/isbn
  • 970-80-970477-8-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software