About: Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A review is given over the field of molecular gastronomy and its relation to science and cooking. We begin with a brief history of the field of molecular gastronomy, the definition of the term itself, and the current controversy surrounding this term, then we highlight the distinction between science and cooking. In particular, we highlight the fact that the kitchen serves as an ideal place to foster interactions between scientists and chefs that lead to benefits for the general public in the form of novel and high-quality foods. On the one hand, it can facilitate the implementation of new ideas and recipes in restaurants. On the other hand, it challenges scientists to apply thein fundamental scientific understanding to the complexities of cooking, and it challenges them to expand the scientific understanding of many chemical and physical mechanisms. In addition, molecular gastronomy forms an ideal base to educate the general public about the basic principles of science and cooking and how they can b (en)
  • Tato práce se týká oblasti molekulární gastronomie a jejího vztahu k vědě a vaření. Začíná stručnou historií oboru molekulární gastronomie, definicí samotného výrazu, aktuálními tématy tohoto pojmu a rozdíly mezi vědou a vařením. Zejména je zdůrazněna ta skutečnost, že kuchyň slouží jako ideální místo pro podporu interakce mezi vědci a kuchaři, to pak má výhody pro širokou veřejnost v podobě nových vysoce kvalitních potravin a pokrmů. Na jedné straně může usnadnit realizaci nových nápadů a receptů v restauracích, naproti tomu vědci mohou uplatňovat své základní vědecké znalosti o složitosti vaření a tím rozšiřovat vědecká chápání mnoha chemických a fyzikálních mechanismů. Kromě toho, molekulární gastronomie tvoří ideální základnu pro vzdělávání široké veřejnosti o základních zásadách vědy a vaření a to může být využito ke zvýšení povědomí o úloze potravin a výživy pro kvalitu života.
  • Tato práce se týká oblasti molekulární gastronomie a jejího vztahu k vědě a vaření. Začíná stručnou historií oboru molekulární gastronomie, definicí samotného výrazu, aktuálními tématy tohoto pojmu a rozdíly mezi vědou a vařením. Zejména je zdůrazněna ta skutečnost, že kuchyň slouží jako ideální místo pro podporu interakce mezi vědci a kuchaři, to pak má výhody pro širokou veřejnost v podobě nových vysoce kvalitních potravin a pokrmů. Na jedné straně může usnadnit realizaci nových nápadů a receptů v restauracích, naproti tomu vědci mohou uplatňovat své základní vědecké znalosti o složitosti vaření a tím rozšiřovat vědecká chápání mnoha chemických a fyzikálních mechanismů. Kromě toho, molekulární gastronomie tvoří ideální základnu pro vzdělávání široké veřejnosti o základních zásadách vědy a vaření a to může být využito ke zvýšení povědomí o úloze potravin a výživy pro kvalitu života. (cs)
Title
  • Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie
  • Molecules in the gastronomy - molecular gastronomy (en)
  • Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie (cs)
skos:prefLabel
  • Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie
  • Molecules in the gastronomy - molecular gastronomy (en)
  • Molekuly v gastronomii aneb molekulární gastronomie (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63510062!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 272419
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63510062
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Molecular gastronomy; Science-based cooking; Experimental cuisine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A82EC0C1382D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kroměříž
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové trendy v gastronomii, workshop 2010
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
  • Gál, Robert
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7318-944-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software