Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové
- Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové (cs)
- Monoacylglycerols belong to the most widely used emulsifiers in the food and cosmetic industry. Their antimicrobial properties have been studied extensively in recent y Antimikrobní účinky monoacylglycerolů i perfluorovaných sloučenin byly předmětem mnoha výzkumů. Cílem této studie byla syntéza perfluorovaného monoacylglycerolu kyseliny undekanové a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů mikroskopických vláknitých hub. Dále byly sledovány růstové parametry mikroorganizmů rostoucích v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny perfluoroundekanové (např. délka lag-fáze, maximální růstová rychlost, minimální detekční čas). ears. The aim of this study was to evaluate the inhibitory effect of MAG on vegetative cells and endospores of Gram-positive bacteria Bacillus cereus and Bacillus subtilis. Traditional and also non-traditional MAGs have been chosen for this purpose. (en)
|
Title
| - Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
- The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis (en)
- Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
- The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis (en)
- Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/10:63509508!RIV11-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/10:63509508
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - : monoacylgycerols; Bacillus cereus; Bacillus subtilis; endospores (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňková, Leona
- Doležálková, Iva
- Janiš, Rahula
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Československá společnost mikrobiologická
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |