About: Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The quality of wheat grain is affected by quality and quantity of wheat proteins. Wheat proteins can be divided into four major groups based on their different solubility. Albumins are soluble in water, globulins are insoluble in pure water but soluble in dilute NaCl solutions and insoluble in high NaCl concentrations gliadins are soluble in 70-90% ethanol, and glutenins are soluble in dilute acid or alkali. The present work was conducted to determine the contents of wheat protein fractions in wheat flour by size-exclusion HPLC and evaluate the correlation between the contents of protein fractions and basic characteristics of bread-making quality. The results confirm high correlation between the contents of wheat protein fractions and the bread-making characteristics of wheat grain. The method is suitable for testing the quality of wheat grain with the specific requirements on wheat proteins. (en)
  • Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin.
  • Kvalitu zrna významně ovlivňuje obsah a vlastnosti pšeničných bílkovin. Pšeničné bílkoviny se dělí na albuminy rozpustné ve vodě, globuliny rozpustné v solných roztocích, gliadiny rozpustné v 70?90% alkoholu a gluteniny rozpustné ve zředěných roztocích kyselin a zásad. Molekulová vylučovací vysokoúčinná kapalinová chromatografie (SE-HPLC) umožňuje určit podíl jednotlivých bílkovinných frakcí. Cílem práce bylo stanovit metodou SE-HPLC podíl jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce a vyhodnotit korelace mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Výsledky prokázaly dobrou korelaci mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna. Metoda je vhodná zejména pro vzorky, u kterých jsou kladeny specifické požadavky na vlastnosti bílkovin. (cs)
Title
  • Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna
  • Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna (cs)
  • Innovative methods for evaluating quality of wheat grain (en)
skos:prefLabel
  • Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna
  • Netradiční metody hodnocení kvality pšeničného zrna (cs)
  • Innovative methods for evaluating quality of wheat grain (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63509479!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 274470
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63509479
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat grain; wheat quality; size exclusion HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [29EF7EDBCB1B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Hradec Králové
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Qualima Hradec Králové
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burešová, Iva
  • Černá, Monika
  • Sedláčková, Irena
  • Hejdová, Alena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1213-5380
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mezos s. r. o.
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software