Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this thesis was to verify, eventually to complete current data about amino acid composition in potato tubers prior to and after culinary treatment (cooking). Variety Karin was used for the comparison and evaluation of amino acid spectrum changes in potato tuber. Amino acid composition was correlated with nitrogen content (N) in raw and cooked potato tubers, values are expressed in g/16g N. From non-essential amino acids, the concentration of serine, proline and alanine decreased, whereas the aspartic acid and glutamic acid content rose, the concentration of amino acid glycine stayed unchanged. From essential amino acids, the content of phenylalanine and tyrosine decreased during cooking, an increase was observed in threonine, valine, isoleucine, arginine and lysine content, and the concentration of leucine and histidine did not change. Concerning sulphuric amino acids (Cys, Met), the culinary treatment did not influence the concentration of cysteine, however, methionine content increased fr (en)
- Cílem práce bylo ověřit, popř. doplnit stávající údaje o změnách aminokyselinové skladby bramborových hlíz před a po kulinářské úpravě (vaření). K porovnání a vlastnímu vyhodnocení změn aminokyselinového spektra bramborové hlízy byla použita odrůda Karin. Z výsledků přepočtených na obsah dusíku (g/16g N) bylo zjištěno, že u neesenciálních aminokyselin došlo k nárůstu průměrného obsahu pouze u Asp a Glu. U zbývajících neesenciálních aminokyselin (Ser, Pro, Gly, Ala) byl zjištěn pokles obsahů. U esenciálních aminokyselin, konkrétně u Thr, Val, Leu, Ile, Arg, Lys byl zjištěn nárůst jejich obsahů, pouze u Phe, His a Tyr došlo k poklesu během vaření. Kulinářská úprava u sirných aminokyselin způsobuje pokles Cys a nárůst obsahu Met.
- Cílem práce bylo ověřit, popř. doplnit stávající údaje o změnách aminokyselinové skladby bramborových hlíz před a po kulinářské úpravě (vaření). K porovnání a vlastnímu vyhodnocení změn aminokyselinového spektra bramborové hlízy byla použita odrůda Karin. Z výsledků přepočtených na obsah dusíku (g/16g N) bylo zjištěno, že u neesenciálních aminokyselin došlo k nárůstu průměrného obsahu pouze u Asp a Glu. U zbývajících neesenciálních aminokyselin (Ser, Pro, Gly, Ala) byl zjištěn pokles obsahů. U esenciálních aminokyselin, konkrétně u Thr, Val, Leu, Ile, Arg, Lys byl zjištěn nárůst jejich obsahů, pouze u Phe, His a Tyr došlo k poklesu během vaření. Kulinářská úprava u sirných aminokyselin způsobuje pokles Cys a nárůst obsahu Met. (cs)
|
Title
| - Nutriční hodnota kulinářsky upravených hlíz brambor
- Nutriční hodnota kulinářsky upravených hlíz brambor (cs)
- Nutritional value of culinary treated potato tubers (en)
|
skos:prefLabel
| - Nutriční hodnota kulinářsky upravených hlíz brambor
- Nutriční hodnota kulinářsky upravených hlíz brambor (cs)
- Nutritional value of culinary treated potato tubers (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/10:63509433!RIV11-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/10:63509433
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Potato tubers; Karin; raw; cooked; amino acids; g/16g N (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XIX. Vedecké sympózium s medzinárodnou účasťou Situácia v ekologicky zaťažených regiónov Slovenska a Strednej Európy
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Buňková, Leona
- Kráčmar, Stanislav
- Vojtíšková, Petra
- Křížková, Lenka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská banícka spoločnosť
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |