About: Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato
  • Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato (en)
  • Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato (cs)
Title
  • Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
  • Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria (en)
  • Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení (cs)
skos:prefLabel
  • Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
  • Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria (en)
  • Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63509282!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM7088352101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 289504
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63509282
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biogenic amines; lactic acid bacteria; tyramine; ion-exchange chromatography; PCR; cultivation method (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [54366EB1B4FE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Potravinárstvo
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Dráb, Vladimír
  • Kráčmar, Stanislav
  • Hlobilová, Michaela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1338-0230
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software