About: Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt aerobního a anaerobního prostředí na růst a produkci tyraminu u 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis a 3 kmenů L. lactis subsp. cremoris. Bakterie byly kultivovány při 10?1°C s ohledem na přiblížení se podmínkám, které mohou nastat během reálného technologického procesu. V případě stejných podmínek bylo detekováno větší množství tyraminu za anaerobních podmínek.
  • Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt aerobního a anaerobního prostředí na růst a produkci tyraminu u 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis a 3 kmenů L. lactis subsp. cremoris. Bakterie byly kultivovány při 10?1°C s ohledem na přiblížení se podmínkám, které mohou nastat během reálného technologického procesu. V případě stejných podmínek bylo detekováno větší množství tyraminu za anaerobních podmínek. (cs)
  • Biogenic amines are undesirable compounds produced in foods mainly through bacterial decarboxylase activity. The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount. (en)
Title
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení (cs)
  • Effect of Aero-/anaerobiosis on Decarboxylase Activity of Selected Lactic Acid Bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení (cs)
  • Effect of Aero-/anaerobiosis on Decarboxylase Activity of Selected Lactic Acid Bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63509281!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM7088352101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 295940
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63509281
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lactococcus; tyramine; ion-exchange chromatography; aero/anaerobiosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E0FC1FB1C635]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Potravinárstvo
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Dráb, Vladimír
  • Kráčmar, Stanislav
  • Podešvová, Tereza
  • Pollaková, Eva
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1338-0230
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software