About: Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Monoacylglycerols (MAGs) are partial esters of glycerol and fatty acid. The microbicidal effects of various lipids have been extensively studied in recent years. A number of free fatty acids and their 1-monoacylglycerols have a broad spectrum of microbicidal activity against bacteria and enveloped viruses in vitro. The aim of this study was to evaluate antibacterial activity of new monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid. Both substances, monoacylglycerols and derivatives of adamantane, has been previously shown to be active against microorganisms and combination of them was prepared in order to obtain an effective antibacterial agent. The antibacterial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against Gram-positive (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) and Gram-negative (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens) bacteria was investigated. Mono (en)
  • Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aerugino
  • Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aerugino (cs)
Title
  • Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
  • Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií (cs)
  • Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
  • Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií (cs)
  • Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/09:63508112!RIV10-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349359
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/09:63508112
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Antibacterial effect; monoglyceride; food-borne bacteria (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EA4AA4BE1C4A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Masarykova univerzita Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňková, Leona
  • Doležálková, Iva
  • Janiš, Rahula
  • Vašíčková, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-0646
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá společnost mikrobiologická
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software