Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Monoacylglycerols (MAGs) are partial esters of glycerol and fatty acid. The microbicidal effects of various lipids have been extensively studied in recent years. A number of free fatty acids and their 1-monoacylglycerols have a broad spectrum of microbicidal activity against bacteria and enveloped viruses in vitro. The aim of this study was to evaluate antibacterial activity of new monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid. Both substances, monoacylglycerols and derivatives of adamantane, has been previously shown to be active against microorganisms and combination of them was prepared in order to obtain an effective antibacterial agent. The antibacterial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against Gram-positive (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) and Gram-negative (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens) bacteria was investigated. Mono (en)
- Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aerugino
- Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganismů. Deriváty adamantanu jsou látky uplatňující se v léčbě virových infekcí, u nichž byly prokázána i dobrá antibakteriální aktivita. Cílem této studie byla syntéza nového MAG 1-adamantan karboxylové kyseliny (MAG-A) a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro přípravu MAG byla zvolena adiční reakce příslušné kyseliny na glycidol za katalýzy chromitých iontů. Účinek MAG-A byl sledován na skupině grampozitivních (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus) a gramnegativních (Escherichia coli, Citrobacter freundii, Pseudomonas aerugino (cs)
|
Title
| - Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
- Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií (cs)
- Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií
- Vliv monoacylglycerolu 1-adamantan karboxylové kyseliny na růst vybraných druhů grampozitivních a gramnegativních bakterií (cs)
- Antimicrobial activity of monoacylglycerol of 1-adamantane carboxylic acid against selected Gram-positive and Gram-negative bacteria (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/09:63508112!RIV10-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/09:63508112
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Antibacterial effect; monoglyceride; food-borne bacteria (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Masarykova univerzita Brno
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňková, Leona
- Doležálková, Iva
- Janiš, Rahula
- Vašíčková, Petra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Československá společnost mikrobiologická
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |