About: Removal of MgO from the chrome cake produced by enzymatic hydrolysis of chrome shavings     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Koželužský průmysl zabývající se zpracováním surových kůží a jejich přeměnou na usně produkuje značné množství tuhých a kapalných odpadů. Rizikové jsou především tuhé činěné odpady obsahující chróm a všechny druhy odpadních lázní obsahujících zbytkový chróm. Aby se zabránilo ztrátám bílkovinného odpadu a únikům sloučenin chrómu, byly vyvinuty recyklační technologie pro kapalné i tuhé odpady. Recyklace tuhých činěných odpadů je úspěšně realisována enzymovou hydrolýsou. Problémem zůstává tuhý zbytek (chromitý koláč) obsahující MgO, který byl použit jako promotor při hydrolyse chromočiněného tuhého odpadu. Vysoký obsah MgO v chromitém kalu komplikuje jeho další využití. Předložená práce se zabývá možnostmi isolace hořčíku, který je obsažen ve formě jeho hydroxidu z chromitého koláče s využitím odpadního činícího koželužského roztoku. Výsledky ukázaly že je možné dosáhnout až 70 % účinnosti odstranění Mg. (cs)
  • The tanning industry processes raw hides and converts them into leather, producing considerable quantities of solid and liquid by-products. The solid tanned by-products contain chromium and by-product liquors contain residual chromium. In order to prevent loss of protein material and chrome compounds, technologies were developed for recycling liquid and solid by-products. Recycling solid by-products is being successfully realized through enzymatic hydrolysis. The chrome cake remains an issue as it contains MgO which was used as a promoter in hydrolysis of chrome-tanned solid by-products. High content of MgO in the chrome cake complicates its further use. This presents work addresses the possibility of isolating magnesium, present as hydroxide, from the chrome cake using by-product (spent) tanning liquor. Results showed that it is possible to achieve magnesium removal efficiency up to 70 %.
  • The tanning industry processes raw hides and converts them into leather, producing considerable quantities of solid and liquid by-products. The solid tanned by-products contain chromium and by-product liquors contain residual chromium. In order to prevent loss of protein material and chrome compounds, technologies were developed for recycling liquid and solid by-products. Recycling solid by-products is being successfully realized through enzymatic hydrolysis. The chrome cake remains an issue as it contains MgO which was used as a promoter in hydrolysis of chrome-tanned solid by-products. High content of MgO in the chrome cake complicates its further use. This presents work addresses the possibility of isolating magnesium, present as hydroxide, from the chrome cake using by-product (spent) tanning liquor. Results showed that it is possible to achieve magnesium removal efficiency up to 70 %. (en)
Title
  • Removal of MgO from the chrome cake produced by enzymatic hydrolysis of chrome shavings
  • Removal of MgO from the chrome cake produced by enzymatic hydrolysis of chrome shavings (en)
  • Odstraňování hořčíku z chromitého kalu zbylého po enzymové hydrolýse chromočiněných postružin (cs)
skos:prefLabel
  • Removal of MgO from the chrome cake produced by enzymatic hydrolysis of chrome shavings
  • Removal of MgO from the chrome cake produced by enzymatic hydrolysis of chrome shavings (en)
  • Odstraňování hořčíku z chromitého kalu zbylého po enzymové hydrolýse chromočiněných postružin (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/08:63507336!RIV09-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352102)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 392307
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/08:63507336
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • tannery; solid by-products; spent tanning liquor; chrome cake; MgO; elution; pigments (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • IN - Indická republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D5848F2D9476]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Asian Journal of Chemistry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 20
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořáčková, Marie
  • Janáčová, Dagmar
  • Kolomazník, Karel
  • Mokrejš, Pavel
  • Vašek, Vladimír
  • Hrnčiřík, Josef
  • Langmaier, Ferdinand
  • Mládek, Milan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0970-7077
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software