Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tavený sýr s obsahem fosfátových tavicích solí vykazuje charakteristické konzistenční vlastnosti, zejména roztíratelnost. V důsledku chelatační schopnosti fosfátových tavicích solí dochází ve výživě člověka k problematickému respektive sníženému využívání vápníku z tavených sýrů. Proto se práce zaměřila na možnost nahradit tavicí soli fosfátového typu ve výrobě tavených sýrů. Použit byl nejprve nízkoesterifikovaný pektin. V další fázi byl pro výrobu a zlepšení emulgace systému použit společně s nízkoesterifikovaným pektinem emulgátor lecitin. Na takto vyrobených produktech byla sledována především homogenita výrobku. Sloupec výrobku (cca 1,2 cm) byl rozdělen na vrstvy (3 ? 5), které byly následně srovnávány. Jako metody analýzy byly použity dynamická oscilační reometrie a analýza obrazu. Oscilační dynamická reometrie byla zaměřena na detekci různé tuhosti vrstev výrobku, což by indikovalo nehomogenitu materiálu. Sledovány byly parametry elastický (G´) a ztrátový (G´´) modul pružnosti a tangent úhlu fá
- Tavený sýr s obsahem fosfátových tavicích solí vykazuje charakteristické konzistenční vlastnosti, zejména roztíratelnost. V důsledku chelatační schopnosti fosfátových tavicích solí dochází ve výživě člověka k problematickému respektive sníženému využívání vápníku z tavených sýrů. Proto se práce zaměřila na možnost nahradit tavicí soli fosfátového typu ve výrobě tavených sýrů. Použit byl nejprve nízkoesterifikovaný pektin. V další fázi byl pro výrobu a zlepšení emulgace systému použit společně s nízkoesterifikovaným pektinem emulgátor lecitin. Na takto vyrobených produktech byla sledována především homogenita výrobku. Sloupec výrobku (cca 1,2 cm) byl rozdělen na vrstvy (3 ? 5), které byly následně srovnávány. Jako metody analýzy byly použity dynamická oscilační reometrie a analýza obrazu. Oscilační dynamická reometrie byla zaměřena na detekci různé tuhosti vrstev výrobku, což by indikovalo nehomogenitu materiálu. Sledovány byly parametry elastický (G´) a ztrátový (G´´) modul pružnosti a tangent úhlu fá (cs)
- The paper deals with possibility of replacing phosphate emulsifying agents by hydrocolloid pectin. The use of phosphorus emulsifying salts decrease the Ca:P ratio in processed cheese in comparison to rennet cheese or milk. Model processed cheese samples were evaluated by sensory analysis. The best was processed cheese with 0,1 % (w/w) pectin and 0,2 % (w/w) lecithin. (en)
|
Title
| - Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů
- Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů (cs)
- Possibilities usage low-esterify pectin as a substituent phosphates emusifying salts in production of processed cheese (en)
|
skos:prefLabel
| - Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů
- Možnosti využití nízkoesterifikovaného pektinu jako substituentu fosfátových tavicích solí ve výrobě tavených sýrů (cs)
- Possibilities usage low-esterify pectin as a substituent phosphates emusifying salts in production of processed cheese (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/08:63507281!RIV09-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/08:63507281
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - processed cheese; pectin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídka sýrů 2008, Výsledky přehlídek a sborník přednášek z konference
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Pavlínek, Vladimír
- Pospiech, Matej
- Tremlová, Bohuslava
- Černíková, Michaela
- Březina, Pavel
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |