Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Monoacylglycroly (MAG) patří mezi nejužívanější potravinářské emulgátory. Využívají se také v průmyslu kosmetickém a farmaceutickém. Zajímavým objevem v jejich působení bylo prokázání antimikrobiálních účinků vůči některým mikroorganizmům. Cílem práce bylo sledovat růst mikroorganizmů na pečivu a na strojně odděleném mase (SOM) před a po aplikaci MAG C8:0, C10:0, C12:0, C16:0 a C18:0, popř. jejich kombinací. Na pečivo byly aplikovány 1% (w/w) MAG třemi způsoby: 1) před pečením, 2) po pečení a 3) před i po pečení. Poté byl sledován růst plísní přirozeně kontaminujících pečivo a plísní, které byly na pečivo zaočkovány. Na SOM, skladované při různých teplotách, byly MAG aplikovány v koncentracích 0,1% a 0,25% (w/w). V daných časových intervalech byl vzorek SOM odebrán a byl proveden mikrobiologický rozbor. Účinky MAG na pečivo byly znatelné u všech aplikací. Nejúčinnějším způsobem aplikace MAG na pečivo byla aplikace potěrem MAG po pečení. Nejmenší inhibiční účinek v růstu byl zaznamenán u aplikace MA
- Monoacylglycroly (MAG) patří mezi nejužívanější potravinářské emulgátory. Využívají se také v průmyslu kosmetickém a farmaceutickém. Zajímavým objevem v jejich působení bylo prokázání antimikrobiálních účinků vůči některým mikroorganizmům. Cílem práce bylo sledovat růst mikroorganizmů na pečivu a na strojně odděleném mase (SOM) před a po aplikaci MAG C8:0, C10:0, C12:0, C16:0 a C18:0, popř. jejich kombinací. Na pečivo byly aplikovány 1% (w/w) MAG třemi způsoby: 1) před pečením, 2) po pečení a 3) před i po pečení. Poté byl sledován růst plísní přirozeně kontaminujících pečivo a plísní, které byly na pečivo zaočkovány. Na SOM, skladované při různých teplotách, byly MAG aplikovány v koncentracích 0,1% a 0,25% (w/w). V daných časových intervalech byl vzorek SOM odebrán a byl proveden mikrobiologický rozbor. Účinky MAG na pečivo byly znatelné u všech aplikací. Nejúčinnějším způsobem aplikace MAG na pečivo byla aplikace potěrem MAG po pečení. Nejmenší inhibiční účinek v růstu byl zaznamenán u aplikace MA (cs)
- The effect of 1-monocaproylglycerol (C8:0), 1-monokaprinoylglycerol (MAG C10:0), 1-monolauroylglycerol (MAG C12:0), 1-monopalmitoylglycerol (MAG C16:0) and their mixtures on microortganisms contamined food were tested. (en)
|
Title
| - Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny
- Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny (cs)
- Antimicrobial effects of 1-monoglycerides on microorganisms contamined food (en)
|
skos:prefLabel
| - Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny
- Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny (cs)
- Antimicrobial effects of 1-monoglycerides on microorganisms contamined food (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/07:63505461!RIV08-MSM-28110___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/07:63505461
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - bacterium; monoglyceerides; inhibition food; bakery product; SOM (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňková, Leona
- Hrabě, Jan
- Krejčí, Jiří
- Kulendová, Lucie
- Mikulcová, Michaela
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Československá společnost mikrobiologická
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |