About: Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této studie bylo zhodnotit vliv extracelulárního polysacharidu Xanthanu na biologický rozklad samotného PVAL a jejich směsí a teprve na základě výsledků následně realizovat míchání a testování směsných plastů. Součástí připravovaných vodných vzorků byly i bílkovinný hydrolyzát a glycerín, u kterých se v dřívějších studiích potvrdil pozitivní vliv na biologický rozklad samotného polyvinylalkoholu i vlastnosti polymerních směsí. Ze získaných výsledků lze konstatovat, že Xanthan jako významná složka výše uvedených vodných směsí neměl výrazný negativní vliv na biologický rozklad samotného PVAL. Došlo pouze k mírnému zpomalení biologického rozkladu PVAL o 18,2 %, ve srovnání s rychlostí biodegradace čistého PVAL. To je výsledek pro směsi na bázi PVAL a Xanthanu vyhovující, poněvadž rychlost rozkladu PVAL je pro celkovou biorozložitelnost takových směsí rozhodující; ostatní komponenty jsou dobře rozložitelné. Na specifickou rychlost rozkladu nemělo vliv procentuální zastoupení dalších modifikátorů v (cs)
  • The aim of this study was to evaluate influence of extracellular polysacharide Xanthan on the biodegradation of PVAL and their aqueous solutions and only on the basis of results subsequently carry out mixing and testing of blended plastics. The part of prepared aqueous samples were also protein hydrolysate and glycerin, which in the previous studies confirmed positive influence on poly(vinyl alcohol) biodegradation itself and qualities of polymer blends. From obtained results, it can be stated that Xanthan as a significant element of above mentioned aqueous solutions did not have considerable negative influence on the biodegradation of PVAL itself. Only a slight biodegradation slowdown of PVAL by 18, 2 % occurred in comparison with the biodegradation speed of pure PVAL. The percentage representation of other modifiers in suspension did not have any influence on the specific speed of biodegradation. Thus the final blends composition can be adapted to technological requirements and utility qualities. T
  • The aim of this study was to evaluate influence of extracellular polysacharide Xanthan on the biodegradation of PVAL and their aqueous solutions and only on the basis of results subsequently carry out mixing and testing of blended plastics. The part of prepared aqueous samples were also protein hydrolysate and glycerin, which in the previous studies confirmed positive influence on poly(vinyl alcohol) biodegradation itself and qualities of polymer blends. From obtained results, it can be stated that Xanthan as a significant element of above mentioned aqueous solutions did not have considerable negative influence on the biodegradation of PVAL itself. Only a slight biodegradation slowdown of PVAL by 18, 2 % occurred in comparison with the biodegradation speed of pure PVAL. The percentage representation of other modifiers in suspension did not have any influence on the specific speed of biodegradation. Thus the final blends composition can be adapted to technological requirements and utility qualities. T (en)
Title
  • Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol)
  • Vliv extracelulárního polysacharidu na biologický rozklad polyvinylalkoholu (cs)
  • Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol) (en)
skos:prefLabel
  • Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol)
  • Vliv extracelulárního polysacharidu na biologický rozklad polyvinylalkoholu (cs)
  • Influence of the extracellular polysacharide on the biodegradation of poly (vinyl alcohol) (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/07:63505240!RIV08-MSM-28110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 96
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 426448
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/07:63505240
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • extracellular polysacharide; biodegradation; poly(vinyl alkohol); aqua aerobic environment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [47B4DA6AAC52]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Proceedings 34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Julinová, Markéta
  • Kopčilová, Martina
  • Hoffmann, Jaromír
  • Kašpárková, Barbora
  • Zmeškal, Miroslav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave
https://schema.org/isbn
  • 978-80-227-2640-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software