About: Využití chromitého koláče k přípravě činících břeček     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • 5 charges of tanning liquors utilising the chrome sludge were prepared with these amounts of chrome sludge: 100-87-70-60-50 %. The calculation of the ratio of components: K2Cr2O7 is of Mw= 298 g.mol-1 and contains 50% of Cr2O3=149g i.e. 149 g. 100 g of chrome cake corresponds to 3.478 g of K2Cr2O7, i.e. 1.739 g of Cr2O3. For preparation of chrome sludge 820 g of chrome cake was used which corresponds to 14.26 g Cr2O3, i.e. 28.52 g of K2Cr2O7. The sequence of the preparing was as follows: calcium dichromate was dissolved in water in a high beaker under stirring. The content was then heated up to a slight boiling point under constant stirring. Then step by step small amount of sulphuric acid was added and after step by step chrome sludge. During boiling a check for Cr(VI) content is provided by a qualitative test. It a test was positive, Cr(VI) was second reducted by the addition of saccharose. The amount of used saccharose was measured by differential weighing. Prepared chrome liquor is left to cool (en)
  • Byly provedeny experimenty přípravy chromitých břeček se snižujícím se množstvím chromitého koláče: 100 # 87 # 70 # 60 # 50 %. Výpočet poměru složek: K2Cr2O7 má MW = 298 g.mol-1 a obsahuje 50% Cr2O3=149g. Chromitý koláč, 100g odpovídá 3,478g K2Cr2O7=1,739g Cr2O3. K přípravě chromité břečky bylo zvoleno 820g chromitého koláče, který odpovídá 14,26 Cr2O3=28,52g K2Cr2O7. Postup přípravy chromité břečky: Navážené množství dichromanu draselného se rozpustí ve vodě ve vysoké kádince opatřené míchadlem a teploměrem a její obsah se uvede do mírného varu. Opatrně se po částech přilije kyselina sírová. Za stálého míchání se po malých dávkách přidává navážený chromitý koláč. Během vaření břečky se provádí kontrola přítomnosti Cr6+ kvalitativní zkouškou. Je-li důkazová reakce pozitivní, doredukuje se šestimocný chrom dávkami sacharosy. Množství spotřebované sacharosy se určí diferenčním vážením. Připravená chromitá břečka se nechá vychladnout a zředí se na hustotu 40° Bé. Potom se provede její analýza.
  • Byly provedeny experimenty přípravy chromitých břeček se snižujícím se množstvím chromitého koláče: 100 # 87 # 70 # 60 # 50 %. Výpočet poměru složek: K2Cr2O7 má MW = 298 g.mol-1 a obsahuje 50% Cr2O3=149g. Chromitý koláč, 100g odpovídá 3,478g K2Cr2O7=1,739g Cr2O3. K přípravě chromité břečky bylo zvoleno 820g chromitého koláče, který odpovídá 14,26 Cr2O3=28,52g K2Cr2O7. Postup přípravy chromité břečky: Navážené množství dichromanu draselného se rozpustí ve vodě ve vysoké kádince opatřené míchadlem a teploměrem a její obsah se uvede do mírného varu. Opatrně se po částech přilije kyselina sírová. Za stálého míchání se po malých dávkách přidává navážený chromitý koláč. Během vaření břečky se provádí kontrola přítomnosti Cr6+ kvalitativní zkouškou. Je-li důkazová reakce pozitivní, doredukuje se šestimocný chrom dávkami sacharosy. Množství spotřebované sacharosy se určí diferenčním vážením. Připravená chromitá břečka se nechá vychladnout a zředí se na hustotu 40° Bé. Potom se provede její analýza. (cs)
Title
  • Využití chromitého koláče k přípravě činících břeček
  • Využití chromitého koláče k přípravě činících břeček (cs)
  • Utilization of chrome sludge for preparation of chrome tanning liquors (en)
skos:prefLabel
  • Využití chromitého koláče k přípravě činících břeček
  • Využití chromitého koláče k přípravě činících břeček (cs)
  • Utilization of chrome sludge for preparation of chrome tanning liquors (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/06:63504599!RIV07-MSM-28110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 398-3301
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352102)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 507839
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/06:63504599
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Chrome cake; chrome tanning liquor; preparation; properties (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3A9DE446A45B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek ODPADOVÉ FÓRUM 2006 - Průmyslové odpady
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janáčová, Dagmar
  • Kolomazník, Karel
  • Mokrejš, Pavel
  • Langmaier, Ferdinand
  • Mládek, Milan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Sprint Servis Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-02-01792-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software