Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - A mathematical description of salt transport is presented. The modelling concept is based on a single-dimensional and single-component diffusion of salt in cheese. The theoretical computations and considerations are presented in the form of a graphical illustration of particular processes of cheese salt transport. The effective diffusion coefficient for salt transport in cheeses is determined using experimental data and limit relationships describing the migration of salt inside a cheese body. (en)
- Sůl v sýru se podílí na jeho charakteristické chuti, zvyšuje stravitelnost výrobku, zpevňuje povrch a zlepšuje strukturu sýrového těsta. Z technologického pohledu sůl ovlivňuje zrání sýrů, neboť reguluje biotechnologické a mikrobiální procesy během zrání. Působí na aktivitu enzymů, na strukturu některých substrátů, částečně stimuluje proteolytické a lipolytické pochody, které jsou nutné pro správné zrání sýru. Popis solení má i značný ekonomický význam. Způsob solení ovlivňuje obsah syrovátky a následně obsah sušiny v sýru. Matematicky se tento úsek technologie výroby popisuje kvantitativními modely.
|
Title
| - MATHEMATICAL DESCRIPTION OF SALT TRANSPORT IN CHEESE (en)
- MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU
- MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU (cs)
|
skos:prefLabel
| - MATHEMATICAL DESCRIPTION OF SALT TRANSPORT IN CHEESE (en)
- MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU
- MATEMATICKÉ VYJÁDŘENÍ TRANSPORTU SOLI V SÝRU (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/03:63501832!RIV/2004/MSM/281104/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/03:63501832
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cheese, biotechnology and microbial processes, ageing, enzyme, whey, dry matter in cheese. quantitative description, simulation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Janáčová, Dagmar
- Kolomazník, Karel
- Langmaier, Ferdinand
- Mládek, Milan
- Sáha, Lubomír
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká společnost chemická
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |